nlc.hu
Életmód

Arcápoláshoz tanácsok

Nem kell ezer krémet kenni az arcodra a szép bőrért!

Mindannyian álmodunk a hibátlan, ragyogó bőrről, de nem mindig könnyű kitalálni, hogy melyik bőrápolási rutin fog a legjobban működni. Egyszerű tippekkel segítünk a döntésben!

Szerencsére nem kell rengeteg pénzt kiadni különleges eljárásokra vagy drága krémekre, hogy szép arcbőröd legyen. A Good Housekeeping Institute Beauty Lab bőrgyógyászokkal karöltve összeállított egy olyan listát arcápolási tippekből, melyeket használhatunk vezérfonalként a mindennapokban.

1. Használd a bőrtípusodnak megfelelő arctisztítót

A zsíros, pattanásra hajlamos bőrre a szalicilsavas vagy benzoil-peroxid tartalmú arctisztítók ajánlottak, míg egy érettebb, szárazabb bőrre a tejes vagy glükolsavas termékeket javasolják a szakemberek.

2. Nem kell halmozni

A bőrgyógyászok szerint egyáltalán nem kell ezerféle tisztítót, krémet, tonikot, gélt használni az arcbőrön ahhoz, hogy szép legyen, sőt, a túl sok krémréteg akár eltömődött pórusokhoz, gyulladásokhoz is vezethet.

3. Reggel és este is hidratáld a bőröd

A legjobb, ha reggel és este is rögtön azután kenjük fel az arcunkra a hidratáló krémet, amikor lemostuk a bőrünket vízzel vagy arclemosóval. A javaslat szerint mindig azt a terméket keressük, ami gyengéden ápol, könnyen felszívódik és nem okoz irritációt.

4. Ne nyúlkálj az arcodhoz

Ha szép arcbőrt szeretnénk, akkor bizony le kell szokni arról, hogy az arcunkat birizgáljuk. Nemcsak azért, mert koszos a kezünk és növeljük a pattanások esélyét, hanem mert a sok nyúlkálással még a ráncokat is elmélyíthetjük.

Fiatal nő arcára krémet ken a tükörben

Bőrápolás minden nap (Kép: Getty Images)

5. Hetente párszor hámlasztás

A hámlasztással segíthetünk a bőrünknek a megújulásban, csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy olyan terméket válasszunk, ami nem szárítja a bőrünket. A tipp szerint érdemes a hámlasztást rendszeresen, legalább hetente elvégezni az egész testen is.

6. A vitaminok kellenek a bőrnek is

Az egészségünkhöz szükségünk van vitaminokra, ugyanígy a bőrünknek is kellenek antioxidánsok, vitaminok, amiket szérumokban és krémekben találhatunk meg. Például a napsütés okozta károkat szépen helyre tudják hozni ezek a vitamintartalmú készítmények. Akkor javasolt felkenni a vitaminos krémeket, amikor végeztünk az arctisztítással.

7. Egészséges étrend

A bőrünk az első, ahol lálthatóan is megmutatkozik, ha nem eszünk elég egészségesen. Sápadtság, pattanások, mélyülő ráncok jelezhetik, hogy nincs rendben az életmódunk és beavatkozásra van szükség. Ha követjük az egészséges étrend alapelveit, kevés cukrot és inkább zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, illetve elég vizet iszunk, akkor a bőr állapotán is hamar meglátszik majd a változás.

8. Rendszeresen tisztítsd a sminkcuccokat

A fertőzéseket sok esetben maguk a sminkeszközök hordozzák, ezért rendszeresen, hetente minimum egyszer ki kell mosni a szivacsokat, ecseteket, egyéb holmikat, amikkel általában a sminkelést végezzük napi szinten. A tipp szerint ehhez csak egy kis samponra van szükség, amit a tenyerünkkel belemasszírozunk az ecset szálai közé, majd langyos vízzel kiöblítjük. A vizes ecseteket törölköző segítségével, fektetve szárítjuk.

9. Használj mindig fényvédőt

A szakemberek kihangsúlyozták, hogy mindenkinél a napi rutin része kellene legyen a fényvédők használata, évszaktól és attól függetlenül, hogy aznap kint vagy bent tartózkodunk. Reggelente nem szabad kihagyni a fényvédő krémet, hogy védjük magunkat az UV sugárzástól minden nap.

10. Alvás okosan

Ahogy az evés, úgy az alvás is óriási hatással van a bőrünk állapotára. A napi hét-nyolc órás nyugodt alvás létfontosságú nemcsak a mentális és fizikális egészségünk miatt, hanem akkor is, ha szeretnénk kicsit lassítani a bőrünk öregedését. Az sem mindegy, milyen párnahuzatot használunk, a bőrgyógyászok szerint az arcbőrnek a legjobb, ha selyembe burkolt párnán pihenünk éjjelente.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top