nlc.hu
Életmód

Ezért ragaszkodsz a párkapcsolathoz

5 ok, amiért nem bírod elengedni a rossz párkapcsolatot

Sokszor nem is értjük saját magunkat, hogyan mehettünk bele egy megalázó párkapcsolatba. És hogy maradhattunk benne olyan sokáig?

Nem vagy egyedül, ha valaha is felmerült benned a kérdés, hogy mit gondoltál, amikor az exeddel olyan sokáig kibírtad egy kapcsolatban? Utólag már látod, milyen jelzésekre kellett volna odafigyelned, hogy sokkal korábban észrevedd, hogy nem egészséges a párkapcsolat, amiben akár évekig is vergődtél. Roxy Zarrabi pszichológus szerint öt alapvető okunk van általában, hogy beleragadjunk egy rossz kapcsolatba.

1. Azt hiszed, jobb bárkivel lenni, mint egyedül

A szakember szerint mélyen az emberbe van kódolva, hogy társas lény, úgyhogy eléggé tömeges jelenség, hogy félünk az egyedülléttől. Sokszor előfordul, hogy ez a félelem annyira erőssé válik, hogy csökken tőle az önbecsülés – ez így együtt okozhatja azt, hogy inkább maradsz a meglévő, ám rossz kapcsolatban, még akkor is, ha tudatosan látod, milyen káros hatással van rád. És még akkor is, ha társas magányban élsz a párod mellett, ami sokkal fájdalmasabb a szingliségnél.

2. Sok időt és energiát áldoztál már a kapcsolatra

Előfordulhat az is, hogy egyszerűen már nem akarod elölről kezdeni ezt az egész párkapcsolat dolgot. Olyan régóta vagytok együtt, túl sok minden köt össze, nem olyan könnyű szétbogozni a szálakat már, és még nehezebb újra nekiállni a randizásnak egy új emberrel és felépíteni egy új közös életet valakivel. Ilyenkor ugyanúgy, mint az első pontnál, a félelem hozza helyetted a döntéseket, és ragaszt bele egy boldogtalan kapcsolatba.

Szomorú fejek a talpakon az ágyban

Nehéz elengedni a rossz párkapcsolatot (Kép: Getty Images)

3. Azt várod, hogy majd megváltozik a párod

Nagyon gyakori, főleg mérgező kapcsolatok esetén, hogy azért maradsz a pároddal, mert újra meg újra felcsillan előtted a remény, hogy még megváltozhat, jobb lehet a helyzet. Márpedig ehhez a reményhez ragaszkodni egyet jelent a csalódással a szakember véleménye szerint. „Ha abban reménykedsz, hogy a partnered meg fog változni, az olyan, mintha nagyon éhes lennél, de folyamatosan csak morzsákat fogyasztanál, remélve, hogy azokból majd egy egész étkezés lesz – ami végül azt eredményezi, hogy éhes maradsz” – írja a pszichológus erről a jelenségről.

4. A párkapcsolati státuszod alapján értékeled magad

A társadalmi és családi elvárások hajszolhatnak bele leginkább abba, hogy csak akkor érezd teljesnek az életet és értékesnek magad, ha párkapcsolatban vagy. Nagy a nyomás a szinglik vállán, ezért könnyű belecsúszni abba a hibába, hogy nem lépsz ki a kapcsolatból időben. Ilyenkor nem vagy képes olyan döntéseket hozni, amelyek összhangban vannak a saját érdekeiddel, emiatt aztán ragaszkodsz egy fantáziához önmagad rovására.

5. Meg akarsz menteni mindenkit

Leginkább a neveltetésed vagy a szüleid példája okolható azért, ha egy párkapcsolatban azt a szerepet vállalod magadra, aki megold minden problémát, megment mindenkit, akár a saját kárára is. Ha olyan otthonban nőttél fel, ahol a kiszámíthatatlanság és konfliktus mindennapos volt, vagy esetleg te magad kényszerültél gyerekként szülőszerepbe, akkor jó eséllyel magadévá tetted azt a hozzáállást, hogy neked kell rendet és békét teremteni, gondoskodni mindenkiről a környezetedben. Ideértve a párodat is. Egy ilyen családban gyerekként azt tanultad meg, hogy a szeretetet ki kell érdemelni és harcolni kell a figyelemért, ahelyett, hogy az rögzült volna, hogy szeretni való ember vagy, mindentől függetlenül.

A szakember szerint az egészségtelen mintákat és szokásokat nem lehetetlen elengedni, az első lépés az, hogy tudatosítjuk magunkban, megkeressük az igazi okokat, hogy miért szenvedünk még mindig egy olyan kapcsolatban, amiről már rég tudjuk, hogy nem tesz boldoggá. Ha ez megvan, már félig sikeresen változtattunk az életünkön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top