nlc.hu
Egészség

Az SPF-szám jelentése a naptejeknél

Mit jelent az SPF-szám, és mire figyeljünk a naptejeknél?

SPF 30 vagy 15? Mit jelent az SPF-szám és miért olyan fontos, hogy ez az érték minél nagyobb legyen? Erre figyeljünk, amikor naptejet veszünk!

Mindenhol halljuk és olvassuk, hogy használjunk legalább 30 SPF-es naptejet,  agy minél nagyobb a faktorszám, annál jobb. De nem biztos, hogy tudjuk is, mire kell ténylegesen odafigyelnünk. Mi az SPF-szám, mire jó és miért javallott a minél magasabb faktorszám?

Sárga fürdőruhás nő befújja magát naptejjel.

Óvjuk bőrünk magas SPF-számú fényvédővel

Az SPF rövidítése a Sun Protection Factor kifejezésnek. Tehát az SPF-szám és a faktorszám egy és ugyanaz (napvédő termékek esetében). Az SPF-szám azt mutatja meg, hogy az adott napvédő termék milyen mértékben véd a leégést okozó UVB-sugaraktól. Így minél magasabb a naptej SPF-száma, annál jobban véd a káros sugaraktól. A közhiedelemmel ellentétben a faktorszám nem határozza meg, hogy mennyi időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk.

Cikkünkben elmagyarázzuk, hogy mit jelentenek ezek az SPF-számok, hogyan lehet megvédeni a bőrt, illetve tanácsokat is adunk, hogy védekezhessünk az UV-sugarak ellen.

Hogyan határozzák meg az SPF-számot?

Beltéri sugárzással határozzák meg az SPF-számot. Ez azt jelenti, hogy az embereket olyan fényspektrumnak teszik ki, amely a déli napot utánozza. Azért kell ezt az időszakot venni alapul, mert ilyenkor a legintenzívebbek a sugarak.

A tudósok először meghatározzák a kísérleti alany minimális bőrpír (enyhe leégés) dózisát. Így megkapják azt az értéket, amelyet az UV-sugárzásnak való kitettség okoz néhány óra alatt. A tesztet később megismétlik, amikor az alany fényvédőt visel.

Az SPF-értéket a következő módon határozzák meg: azt az UV-sugár-mennyiséget, amely miatt megég a naptejjel bekent bőr, elosztják azzal az UV-sugár-mennyiséggel, amely a védtelen bőrfelületen okoz napégést.

Mit jelent az SPF-szám?

Naptejes tubusból csíkban kinyomott krém.

A nagyobb SPF-szám nagyobb védelmet nyújt

Általános tévhit, hogy az SPF-szám azt az időt indikálja, amennyit a napon tölthetünk, és nem leszünk a napégés áldozatai. A magasabb SPF-szám valóban növeli a védelmet, de ez sem a végtelenségig.

Az SPF az UV-sugárzás mennyiségét méri, nem a kitettség idejét. Ez azzal is magyarázható, hogy a sugarak intenzitása folyamatosan változik. Például reggel 9 és 10 óra között ugyanannyi sugár ér minket, mintha délben töltenénk 15 percet a napon.

30-as faktorszámú termék viselése nem előlegezi meg, hogy kétszer annyi időt töltsünk a napon, mintha csak 15-ös faktorszámút használtunk volna. Valóban, kétszer annyi védelmet nyújt, viszont nem idő szempontjából, hiszen ez az érték a mennyiséget méri.

Ezenkívül az egyén UV-expozíciós küszöbértéke személyenként változik. A sápadt bőr több UV-fényt nyel el, mint a sötét bőr, ezért könnyebben is ég. Ennek oka a bőr külső rétegében található pigment (melanin), amely véd az UV-sugarak ellen. Minél több melanin van a bőrben, annál sötétebb a bőrtónus. A sötétebb bőr azonban nem jelent nagyobb védelmet a káros sugarak ellen.

Bőrtípustól függetlenül az a javasolt, hogy mindenki használjon minimum 30 SPF-számú naptejet a bőr minden területére. Ne feledkezzünk meg a szemhéjakról sem! Kétóránként mindig vigyünk fel újabb réteget, valamit úszás és izzadás után is.

UVA vs UVB

Naptejjel vastagon bekent hát.

Figyeljünk arra, hogy használjunk elég naptejet

Az UVA- és UVB-sugarak a Napból érkező káros ultraviola sugárzás két típusa, és mindkettőtől fontos védekezni a bőrünk és egészségünk megóvása érdekében. Az SPF-szám csak a nap ultraviola B-sugarai elleni védelem szintjét jelzi (röviden csak UVB).

Az UVA-sugarak az év minden napján, még felhős időben is jelen vannak, és képesek áthatolni az üvegen és a felhőkön. Ez azt jelenti, hogy a bőrünket folyamatosan érik, még akkor is, amikor úgy érezzük, hogy nem vagyunk közvetlen napsütésben. Főként az öregedésért felelősek, mivel a bőr öregedési folyamatát segítik elő, ráncokat és pigmentfoltokat okozhatnak.

Az UVB-sugarak erősebbek, mint az UVA-sugarak, és részben elnyelődnek az ózonrétegben. Az intenzitásuk nagyobb a nyári hónapokban és a napsütéses órákban. Az UVB-sugarak a leégésért felelősek, és hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához.

Kezdetben úgy gondolták, hogy az UVB-sugarak az egyetlen UV-sugarak, amelyek miatt aggódni kell, mivel rövidebbek és leégést okoznak. Az ultraibolya A (UVA-) sugárzás azonban kockázatokat is rejt magában. Öregítik a bőrt és hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához. A lehető legjobb fényvédelem érdekében keressünk olyan fényvédőt, amely UVA- és UVB-védelmet is biztosít.

Vásárlási tipp: keressünk olyan termékeket, amelyeken szerepel a teljes spektrum vagy széles spektrum kifejezés. Ennek az értéke is legyen legalább 30 SPF, hogy megvédhessük bőrünk az UVA és UVB sugaraktól egyaránt.

Számít a magasabb SPF-szám?

Természetesen! A magasabb SPF-besorolású fényvédő krém nagyobb százalékban blokkolja az UV-sugarakat.

  • Az SPF 2 az UV-sugarak 50 százalékát blokkolja
  • Az SPF 4 az UV-sugarak 75 százalékát blokkolja
  • Az SPF 10 az UV-sugarak 90 százalékát blokkolja
  • Az SPF 15 az UV-sugarak 93 százalékát blokkolja
  • Az SPF 30 az UV-sugárzás 97 százalékát blokkolja
  • Az SPF 50 az UV-sugárzás 98 százalékát blokkolja
  • Az SPF 100 az UV-sugárzás 99 százalékát blokkolja

A magasabb SPF-besorolású fényvédők általában drágábbak, mint azok, amelyek kevesebb védelmet nyújtanak. Az SPF 30-at általában töréspontnak tekintik, ahol a magasabb SPF csak csekély mértékben biztosít jobb védelmet.

Ez is érdekelhet Bikinis nő hátán naptejjel rajzolt nap. Megnézem

Jobb félni, mint megijedni

Itt is igaz, hogy jobb a megelőzés, mintsem utólag kezelni a sérült bőrt. Tartsuk be az alábbi tippeket, hogy megfelelően védekezhessünk a nyári napsütésben:

  1. Kerüljük a közvetlen napsütést! Különösen a déli órákban (kb. 10 és 16 között), amikor az UV-sugarak a legintenzívebbek, próbáljuk elkerülni a hosszabb ideig tartó tartózkodást a napon.
  2. Viseljünk védőruházatot: hosszú ujjú ruhák, kalap és napszemüveg viselése segít védeni a bőrt és a szemet az UV-sugaraktól.
  3. Segít az árnyék! Keressünk árnyékos helyeket, ha hosszabb ideig kint tartózkodunk.
  4. Ne felejtsünk el újra napvédő krémet használni: a napvédő krémet rendszeresen újra kell kenni, különösen akkor, ha izzadtunk, úsztunk vagy megtörölköztünk. 

Fontos megjegyezni, hogy az UV-sugarak káros hatásaitól való védekezés egész éven át fontos, és nem csak a nyári hónapokban. Rendszeresen használjunk napvédő krémet és más védelmi intézkedéseket, hogy megőrizzük bőrünk egészségét, megelőzzük a leégést és a bőrrákot, valamint lassítsuk a bőr öregedését. 

(Forrás: verywell, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top