nlc.hu
Egészség

Megugrott a fiatal rákbetegek száma

Rejtélyes okok miatt megugrott a fiatal rákbetegek száma

Az Egyesült Államokban jelenleg a rákos megbetegedések túlnyomó része 65 év feletti embereknél fordul elő, azonban egy új tanulmány aggasztó tendenciát mutat: a rák a fiatalabb amerikaiak között, különösen a nők esetében emelkedőben van, a leggyorsabban pedig a gyomor- és bélrendszeri, endokrin és mellrákok terjednek. Sajnos ez a tendencia nem csak az amerikaiakat érinti.

Egy szerdán közzétett tanulmány kimutatta, hogy míg az idősebb felnőttek körében a rákos esetek száma csökkent, addig az 50 év alattiaknál enyhe növekedést tapasztaltak, a legnagyobb ugrás pedig az 30-39 év közötti korosztályban volt megfigyelhető.

Veszélyben a fiatalabb generáció?

A kutatók több mint 560 ezer olyan páciens adatait elemezték az Egyesült Államokban, akiket 2010 és 2019 között diagnosztizáltak korai rákkal – ezek olyan daganatok voltak, amelyek 50 évesnél fiatalabbakat érintett.

A tanulmány szerint a korai stádiumban diagnosztizált rákos megbetegedések száma 1 százalékkal emelkedett a vizsgált időszak alatt.

A tendencia a 30-39 éves korosztályban volt a legkiemelkedőbb, ebben a korosztályban az esetek száma körülbelül 19 százalékkal nőtt.

Fontos növekedést tapasztaltak bizonyos típusú rákok esetében. Például a mellrák előfordulási aránya 8 százalékkal növekedett a 10 éves időszak alatt. A gasztroenterológiai daganatok – ideértve a vastagbél-, vakbél- és epevezeték rákját – mintegy 15 százalékkal nőttek ez idő alatt, ami a leggyorsabban növekvő ráktípus a fiatalabbak körében.

beteg és orvosa

Fotó: Getty Images

Az eltérések a férfiak és a nők között feltűnőek voltak. A fiatal nőknél a korai rákos megbetegedések száma közel 4,4 százalékkal nőtt a tanulmány időszaka alatt, míg a férfiaknál a szám közel 5 százalékkal csökkent. A fiatal nőknél tapasztalt növekedést valószínűleg a mell- és méhrákok számainak emelkedése okozta.

Egy másik felmérés, amit Washingtoni Egyetem Orvosi Karához tartozó Egészségügyi Mérések és Értékelések Intézet tett közzé, hasonló eredményekre jutott.  Megfigyelték, hogy az iparosodott országokat tömörítő G20 csoport országainak lakosai között az elmúlt három évtizedben a rákos megbetegedések aránya a 25-29 évesek körében gyorsabban nőtt, mint bármely más korcsoportban. Pontosabban 1990 és 2019 között 22 százalékkal. Az adatok azt mutatták, hogy a 20-34 évesek körében nőtt meg leginkább a daganatos megbetegedések aránya.

Nem lehet tudni az okát

Jelenleg nincs egyértelmű magyarázat arra, miért emelkedik a rákos megbetegedések száma fiatalabbak körében, de a szakértők szerint több lehetséges ok állhat a tendencia hátterében:

  • életmódbeli tényezőket, mint az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a rossz alvás és a mozgásszegény életmód;
  • a környezeti tényezők (szennyezőanyagoknak és karcinogén vegyületeknek való kitettség)

Rendszeresen kellene járni szűrővizsgálatokra

A KSH adatai szerint 2021-ben 30 593-an haltak meg rosszindulatú daganatos megbetegedésben Magyarországon. A korai felismerés, a szűrővizsgálatok és az egészségtudatos életmód kiemelt szerepet játszik a betegség megelőzésében. Magyarországon azonban főként a fiatalabb korosztály körében még mindig rendkívül alacsony a szűrési hajlandóság. 

A becslések szerint Európában a rosszindulatú daganatok miatt bekövetkezett halálesetek közel fele elkerülhető lenne egészséges életmóddal és a rákszűréseken való rendszeres részvétellel.

(Via: 1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top