nlc.hu
Egészség

Papír és haj és macskaszőr evés: sokkoló függőségek nyomában

Szeretem a gipszkarton illatát, az állagát és az ízét. Egyszerűen odavagyok érte! – furcsa függőségek, amik egyáltalán nem viccesek

Míg a legtöbb ember undorodik, ha szőr vagy hajszál kerül a szájába, addig egyesek napi rendszerességgel falatozgatnak belőle, míg megint mások WC-papírt, dezodort és egyéb furcsaságokat esznek. Bár némelyik vicces szokásnak tűnhet, mindegyik komoly függőség, amely sok esetben stigmatizációval, a környezet megvetésével jár.

Kinah naponta akár négy tekercs vécépapírt is elfogyaszt. A nő egész nap eszi a kedvenc rágcsálnivalóját, bárhová is megy, mindenhol van nála egy kis budipapír.

„WC-papírt eszem a reggeli ébredés pillanatától kezdve” – mondta a My Strange Addiction legújabb epizódjában.

A TLC szerint Kinah az elmúlt 20 évben 14 000 font (6350 kiló) vécépapírt fogyasztott el. A szokása évente 2700 dollárjába, azaz közel egymillió forintba kerül neki, de nem érdekli.

„És képzeld, a vécépapírban nulla kalória van. És még másnaposságot sem fogsz tőle kapni” – magyarázta a műsorban, hozzátéve, az elmúlt két évtizedben egyfajta vécépapír-szakértővé vált, ha választhat, a vékonyabb, egyrétegű papírt preferálja, mert azt könnyebb fogyasztani…

Kinah életében – teljesen érthető módon – nem mindenki ért egyet a szokásával.

„Tudod, a vécépapír nem emberi fogyasztásra való” – mondta a kamerának a volt vőlegénye, Anthon, aki szerint undorító és nagyon egészségtelen dolog, amit Kinah művel. De nem csak az exénél veri ki a biztosítékot a WC-papír evésével, hanem az idegeneknél is.

Amikor az emberek meglátják, hogy vécépapírt eszem, kapok néhány furcsa tekintetet

– mesélte.

Kinah wc papírt eszik

Kinah és a WC-papír-függősége (Fotó: Strange Addictions/TLC)

„Még azt is láttam, hogy valaki elővette a telefonját, és megpróbált felvenni, de nem érdekel, mindenkinek megvannak a maga furcsa dolgai, ilyen az enyém” – tette hozzá, de egyelőre nem érzi súlyosnak az addikcióját.

Talán ennél is hihetetlenebb Lisa esete, aki azon túl, hogy macskaként nyalogatja a szőrös barátait, még a szőrüket is megeszi, és a macskaszőr iránti vágya évről évre egyre csak nő. A nő saját bevallása szerint is macskaszőrevő, naponta három szőrgalacsint fogyaszt el – ez több mint 3200 darabot jelent, mióta függősége 15 évvel ezelőtt kezdődött. „A macskaszőr evésének a rabja vagyok” – vallotta be szintén a My Strange Addiction című műsor egyik adásában.

Lisa állítólag azért kezdte el a szőrmés lakomákat, hogy közelebb érezze magát a háziállataihoz. Azt is elmondta, hogy a macskaszőr rágása ellazítja. Ami az ízét és állagát illeti, Lisa a vattacukorhoz hasonlítja. Míg a legtöbben el sem tudnánk képzelni, hogy akár csak néhány szálat is lenyomjanak a torkukon, Lisa kétóránként vágyik egy-egy csomó macskaszőrre.

Egy michigani nő pedig évek óta falat eszik. Eleinte a krétára volt rákattanva, ám egy ideje inkább a kimeszelt otthona falából eszik. A lakást több helyen megbontotta emiatt.

Szeretem a gipszkarton illatát, az állagát és az ízét. Egyszerűen odavagyok érte! Olyan az íze, akár a krétáé és egy héten akár három négyzetméternyi falat is megeszek

– fogalmazott az egygyermekes anyuka, hozzátéve, ez a nem mindennapi függőség akkor hatalmasodott el rajta igazán, amikor édesanyja néhány évvel ezelőtt meghalt.

„A családomban sokáig senki nem tudott arról, hogy falat szoktam enni, és ez nagyon furcsa. Nagyon szégyelltem, amit csinálok, hiszen még csak nem is egy finom ételre kaptam rá ennyire. Többféle falat kóstoltam már, és meglepő módon mindegyiknek más az íze” – magyarázta Nicole, akit az a tény sem tud megállítani, hogy nagyon megbetegedhet az emészthetetlen anyagtól. Elmondása szerint falevéssel vezeti le a stresszt.

Lisa macskaszőrt fogyaszt

Lisa macskaszőrt fogyaszt (Fotó: Strange Addictions/TLC)

Furcsák és veszélyesek

Az említett esetek mind olyan, sokkoló függőségek, amelyekről sokan nem is tudják, hogy léteznek, hiszen mikor a függőségre gondolunk, általában a drogok, az alkohol, a szerencsejáték, az étel vagy a szex jut az eszünkbe. 

Ám a furcsa függőségek sokkal gyakoribbak, mint gondolnád.

A legváratlanabb dolgoktól is kialakulhatnak, mint például a körömlakk vagy a légfrissítő lenyelésétől (tudunk olyan nőről, aki dezodorokat fogyaszt). Az emberek függővé válhatnak viselkedésektől, emberektől vagy akár tárgyaktól is.

Bár néhány furcsa függőség elsőre még viccesnek is tűnhet, a valóságban ezek egyáltalán nem humor tárgyai; hasonlóan működnek, mint a drog- és alkoholaddikció. 

Az addikció azt jelenti a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint, hogy az érintett leküzdhetetlen vágyat, ellenállhatatlan szükségérzetet érez, hogy ismételten és rendszeresen a szervezetébe juttasson valamilyen anyagot vagy megismételjen egy adott kényszeres cselekvést. A függőség testi és lelki tényezőkből tevődik össze.

A testi az elvonási tüneteket jelenti, ha a szervezet nem tud kielégülni és a függőség tárgyának hiánya testi fájdalmakat okoz. A pszichés oldal pedig maga a vágy, a leküzdhetetlen sóvárgás érzése, amit okoz.

Néhány a leggyakoribb furcsa függőségek közül:

  • Szoláriumozás
  • Plasztikai sebészet
  • Jég rágása
  • Hajtépés
  • Testedzés
  • Kapcsolatfüggőség
  • Munka
  • TV
  • Pica (nem ehető anyagok fogyasztása)
  • Jelmezek viselése

Amikor valaki papírt eszik, azt az emberi orvostudományban például xilofágiának hívják. Ez a pszichés, táplálkozási rendellenesség a pica jellegű zavarok csoportjába tartozik. A pica zavarban szenvedők olyan anyagokat fogyasztanak el, amelyek a szervezet számára idegenek, nem élelmiszernek készültek.

Nem új keletű jelenségről van szó, ilyen jellegű tüneteket már az évszázadokkal ezelőtt megjelent orvosi lapok is leírtak. A rendellenesség egyaránt érint nőket és férfiakat, jellemzően (nagyjából az esetek 30 százalékában) gyerekeknél fordul elő (sokuk kinövi). 

Miért kattannak rá egyesek a furcsa dolgok evésére?

Erre vonatkozóan a tudománynak egyelőre még nincs egyértelmű válasza, bizonyos esetekben vas- vagy cinkhiány áll a háttérben, több vizsgált esetben derült ki a vizsgálatok során vérszegénység, aminek kezelésével egy idő után a pica is megszűnt. Más kutatások arra jutottak, hogy néhány mentális betegség, probléma esetén a pica egyfajta megküzdési mód lehet. Az érintetteknél gyakori a krónikus stressz, szorongás, feldolgozatlan traumák.

Ahogy a legtöbb addikciónak, úgy a furcsa függőségeknek is számos negatív hatása lehet. Például a nem ehető dolgok fogyasztása súlyos, negatív egészségügyi következményekkel járhat, például gyomor-bélrendszeri elégtelenséggel, a túl sok napozás, szoláriumozás pedig rákhoz vezethet. Károsak lehetnek az emberi kapcsolatokra, a szocializációra, és úgy általánosságban a függőségek behatással vannak az élet összes területére.

Ha ismersz valakit, aki függőségi viselkedést mutat (bármivel kapcsolatban), bátorítsd arra, hogy keressen mentálhigiénés segítséget.

Via: 1,2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top