nlc.hu
Egészség

A 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió

Új kutatás: a depresszió szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában

Az új eredmények alapján a szakértők azt javasolják, a depressziót is vegyék fel a diabétesz kockázati tényezői közé.

Új kutatások szerint a depresszió közvetlen szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, írja a Guardian

Ugyan az, hogy a két betegség között van összefüggés, eddig tudott volt, egyes adatok szerint 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak depressziót, mint másoknál, ahogyan az is, hogy depresszióban szenvedőknél nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, de hogy a diabétesz miatt alakulhat ki a depresszió vagy éppen fordítva, az nem volt egyértelmű,

Mint ismert, a diabétesz kialakulásának oka, hogy vagy nem termelődik elegendő inzulin, ami a vércukor normális szinten tartásáért felelős legfontosabb hormon, vagy épp nem hat megfelelően. Az 1-es típusú cukorbetegségnél  immunrendszeri okok miatt károsodnak a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei, a 2-es típusú cukorbetegségnél pedig inzulin nem tud megfelelően hasznosulni a szervezetben, emiatt a cukor sem tud lebomlani. 

A Házi Patika szerint döntően életmódbeli tényezőkre visszavezethető 2-es típusú diabétesz a döntően életmódbeli tényezőkre visszavezethető 2-es típusú diabétesz sokkal gyakoribb, az 1-es típusú, gyerekkorban vagy fiatal felnőttkorban kialakuló cukorbetegség pedig ritkábban fordul elő, de gyakorisága sajnos jelentősen megnőtt.

A Surrey Egyetem egyik munkatársa, Inga Prokopenko és csapata több százezer brit és finn ember genetikai mintáit vizsgálták meg, a kutatásban résztvevők közülük tizenkilencezren szenvedtek 2-es típusú cukorbetegségben, ötezer vizsgálati alanynál diagnosztizáltak depresszióval, és több mint százötvenezren voltak, akik azt állítottak, depressziósak.  

A kutatók végül hét olyan génváltozatot fedeztek fel, amely mindkét betegséggel összefüggésbe hozhatók, ezek a gének pedig szerepet játszanak az inzulintermelésben, valamint az agy, a hasnyálmirigy és a zsírszövet gyulladásában. Ezen gének hatása a szervezetben zajló folyamatokra pedig magyarázatot adhatnak arra, hogy depresszió hogyan növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.  

Megmérik egy idős páciens vércukrát

Fotó: Getty Images

“Ez a rendkívül fontos tanulmány új betekintést ad, a 2-es típusú cukorbetegség és a depresszió közötti összefüggésekbe, utalva arra, hogy a depresszió hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, amiatt pedig a diabétesz ezen változatának kockázati tényezőjeként kell rá tekinteni” – mondta dr. Elizabeth Robertson, a Diabetes UK kutatási igazgatója.

A kutatók ennek megfelelően azt javasolják, hogy azoknál az embereknél, akiknek kórtörténetében szerepel a depresszió, fel kell mérni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, hogy meg lehessen előzni ennek az egészségügyi problémának a kialakulását. 

Hozzá kell tenni, hogy a két betegség esetében vannak közös kockázati tényezők, ilyen például a fizikai aktivitás hiánya és az elhízás. Ami viszont érdekes, a tanulmány szerint depresszió 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt hatásának csak 36,5%-a magyarázható az elhízással, vagyis valami más is meghúzódik a hátterében. És azt is fontos megjegyezni, hogy sok szakember úgy véli, hogy a 2-es típusú cukorbetegség is kockázati tényezője lehet a depresszió kialakulásának, noha, ha a fent említett kutatás szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy cukorbetegség közvetlenül depresszióhoz vezethetne. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top