nlc.hu
Egészség

Nemi erőszak, szexuális zaklatás, zsarolás: kemény vádak érik Russell Brandet

Egy nő orvosi leleletekkel tudja alátámasztani, hogy Russell Brand megerőszakolta – a humorista szerint csak összeesküvés áldozata

Egyre több nő vádolja Russell Brandet nemi erőszakkal, szexuális zaklatással és érzelmi bántalmazással. A színész-humorista tagadja a vádakat, azt állítja, minden kapcsolata konszenzuális volt, és egy összehangolt támadás áldozata. Összegyűjtöttük, eddig mit lehet tudni az ügyről.

Russell Brand problematikus viselkedésével kapcsolatban a The Sunday Times és a Channel 4 kezdett nyomozásba, melynek keretében a színész több, állítólagos áldozatát is meg tudták szólaltatni. A lavina útjára indult és ma már a Metropolitan Police is nyomoz az állítólagos bűncselekmények ügyében, de belső vizsgálatot indított a BBC is, hogy fényt derítsen mi igaz azokból a vádakból, ami szerint Brand a munkaviszonya alatt a munkatársaival és a nézőkkel szemben is ragadozó magatartást tanúsított. A botrány hatására a humoristától már számos jótékonysági szervezet is elhatárolódott, de akadnak azért olyan szereplők is, akik nem hajlandók tudomást venni a vádakról.

Russell Brand

Fotó: Getty Images

A Channel 4 azóta minden Brandhez kapcsolódó műsort a weboldaláról eltávolított, így többek között a The Great British Bake Off és a Big Brother’s Big Mouth azon epizódjait is, amiben szerepel. A Netflixet  is arra kérik, hogy távolítsa el a Re:Birth című komédia különkiadását a streaming katalógusából. A különc színész és stand-up komikus határozottan tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és a “mainstream médiát” hibáztatja a támadásokért.

A csatorna a Russell Brand -A szemünk előttben (Russell Brand – In Plain Sight) című dokumentumfilmben azt állítja, hogy Brand 2006 és 2013 között több nőt is bántalmazott. Egyikük azt nyilatkozta, hogy csak 16 éves volt, mikor összejött az akkor még a harmincas évei elején járó színésszel, aki ezután bántalmazta őt. A nő arról is beszélt, hogy Brand úgy becézte őt: “gyerek” és megkérte, hogy olvasson fel neki Vladimir Nabokov Lolita című regényéből. 

Brand egy másik áldozata még Los Angelesben dolgozott együtt a humoristával; ő azt nyilatkozta, Brand jogi lépésekkel fenyegette, ha bárkinek is szólni mer a bántalmazásról. Megszólalt egy harmadik áldozat is, aki azzal vádolja a színészt, hogy a falnak nyomta és megerőszakolta őt. Állításait orvosi leletekkel is tudja bizonyítani, a dokumentumok szerint ugyanis még aznap egy nemi erőszakkal foglalkozó krízisközpontban kapott kezelést. És ez még nem minden. Az áldozat bemutatta azokat a szöveges üzeneteket, amiket a távozása után váltott Branddel: ezekből kiderült, hogy leírta Brandnek, hogy megijedt tőle és hogy úgy érezte, kihasználja őt, mire a színész annyit írt vissza, hogy sajnálja. 

Ahogy az a dokumentumfilmből egyértelműen kiderül, a fent említett esetek valójában csupán a jéghegy csúcsa: ennél sokkal több a vád a színész-humorista ellen. Egy női humorista azt állította, hogy Brand mindig „megharapta az arcát”, mikor találkoztak. Daniel Slott humorista szerint a női kollégái évek óta „figyelmeztették egymást Russellre”.

A színész szerint mindez csak egy fantazmagória, és egy összehangolt támadás áldozata, és bár fiatalabb korábban nagyon sok nővel volt dolga, úgy véli, minden kapcsolata beleegyezésen alapult. 

Befolyásos emberek is hallatják a hangjukat az ügyben

Megszólalt például James Cleverly, brit külügyminiszter, aki elmondta, nagyon óvatosnak kell lenni azokkal az esetekkel, mikor hatalom nélküli emberek hallatják a hangjukat. Szerinte ezek az esetek mutatják, hogy az élet olyan területein, ahol a szereplők között jelentős hatalmi különbségek vannak – így például a politikában és a filmiparban – intézményesen fokozottan ébernek kell maradni.

Persze, jócskán vannak olyan befolyásos, ismert emberek is, akik a vádak ellenére is kiállnak a színész mellett, sőt, mi több támogatásukról biztosítják. Így például a világ egyik leggazdagabb embere. Elon Musk egy tweetben azt írta: „Támogatom Russell Brandet. Ez az ember nem gonosz.”

Nem maradhatott csendben a világ elsőszámú nőgyűlölő influenszere, Andrew Tate sem, aki szintén rács mögött végezheti. Szerinte Brand egyike azon férfiaknak, akiket a woke-liberális-baloldali mátrix próbál elnyomni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top