nlc.hu
Egészség

10 dolog, amit nem tudtál a HPV-ről

10 dolog, amit nem tudtál a HPV-ről

Valószínűleg hallottál már arról, hogy a humán papillomavírus (HPV), egy szexuális úton terjedő fertőzés, ami ritka esetekben rákot okozhat.

De mi is pontosan a HPV? Tudtad, hogy létezik védőoltás, amely megelőzheti? Vagy hogy a HPV egyes típusait el lehet kapni szex nélkül is? Hoztunk 10 kevésbé ismert tényt a HPV-ről, amiről tudnod kell.

1. A HPV-nek számos típusa létezik, és nem mindegyik okoz rákot

A HPV nem egyetlen vírustípus – valójában több, mint 200 típusról van szó, amelyek egymással rokonságban állnak. Például a HPV-nek az a típusa, amelyik nemi szervi szemölcsöket okozhat, különbözik attól a fajtától, amelyik rákot okozhat.

Ebből a 200 típusból körülbelül 14 olyan van, amely magas kockázatúnak számít a rákkeltés szempontjából. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államokban évente több mint 37 ezer rákos megbetegedést okoz a HPV-fertőzés. Azonban 10-ből 9 embernél, aki elkapja a HPV-t, a fertőzés magától elmúlik, így sokkal kisebb valószínűséggel okoz rákot.

2. Életedben valószínűleg legalább egy HPV-típust el fogsz kapni

A HPV az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, és a legtöbb szexuálisan aktív ember életében legalább egy HPV-típust elkap.

3. A HPV általában nem okoz tüneteket

A nemi szervi szemölcsöket okozó HPV-típusoktól eltekintve a legtöbb HPV-fertőzés nem okoz tüneteket, ami azt jelenti, hogy a HPV-vel fertőzött emberek általában nem is tudják, hogy fertőzöttek.

4. A magas kockázatú HPV nem csak méhnyakrákot okozhat

Mindenkinél – nem csak a nőknél – kialakulhat rákos megbetegedés a HPV miatt. Valójában a CDC adatai azt mutatják, hogy a HPV okozta rákos megbetegedések 10-ből 4 esetben férfiaknál fordulnak elő. A magas kockázatú HPV-típusok nemcsak a méhnyak, hanem a szeméremtest, a hüvely, a pénisz, a végbélnyílás és a torok hátsó részének – beleértve a nyelvgyököt és a mandulákat is – esetében is rákos megbetegedésekhez vezetnek.

5. A legtöbb HPV-fertőzés kezelés nélkül elmúlik

Többségükben röviddel azután szereznek HPV-fertőzést az érintettek, hogy szexuálisan aktívvá válnak, de nincsenek tüneteik. A legtöbben esetben a szervezet két éven belül kiüríti a fertőzést – beleértve a magas kockázatú típusokat is – anélkül, hogy valaha is tudna róla a fertőzött ember.

Képünk illusztráció (Fotó: Pexels)

Képünk illusztráció (Fotó: Pexels)

6. Egyetlen HPV-vakcina adag is hasznos lehet

A CDC jelenleg azt ajánlja, hogy a 15 év alatti fiatalok két adag oltóanyagot kapjanak, legalább hat hónap különbséggel, a 15–26 év közöttiek és az immunhiányos személyek pedig három adagot. Új kutatások azonban azt mutatják, hogy egyetlen adag vakcina is hatékony lehet. A HPV elleni védőoltást minden gyermek megkaphatja, jellemzően 11 éves kortól kezdődően – Magyarországon is elérhető az iskolákban hetedik osztályban.

7. Közösülés nélkül is megfertőződhetsz HPV-vel

A HPV nem testnedvekkel, például ondóval vagy nyállal terjed, hanem bőr-érintkezéssel. Ez legkönnyebben szexuális érintkezés, például hüvelyi, anális és orális szex révén történik. A HPV bármely nyálkahártyán, például a szájon, ajkakon, végbélnyíláson és a nemi szervek részein keresztül bejuthat a szervezetbe.

Az óvszer megfelelő használat esetén csökkenti a HPV átvitelének kockázatát. Nem 100 százalékos, de van némi hatása. Ez azért van, mert a HPV-vírus leginkább a pénisz bőrében található, így ha a pénisz szárát is lefedjük, akkor máris teszünk némi előrelépést. De a vakcinák sokkal hatékonyabbak, így az oltás a hatékonyabb módja a fertőzés megelőzésének.

8. A körülmetéletlen férfiak partnereinél nagyobb a méhnyakrák kockázata

Vannak olyan történelmi feljegyzések, amelyek azt mutatják, hogy a zsidó és muszlim nők kisebb valószínűséggel kapnak méhnyakrákot. A kutatók összefüggést láttak a férfi partnerek körülmetélése és a méhnyakrák előfordulási gyakorisága között, majd amikor ezt tanulmányozták, azt találták, hogy a körülmetélés valóban csökkenti a HPV kockázatát a férfiaknál, és így a HPV férfiakról nőkre történő átvitelének kockázatát is.

9. A HPV által okozott méhnyakrákra van szűrés

Az ajánlások szerint a 25 és 65 év közötti nők rendszeresen menjenek el HPV-szűrésre, mert a nőket legalább a méhnyakrákra lehet szűrni. A férfiak esetében azonban nincs szűrés a végbélrákra vagy a HPV által kialakuló egyéb rákos megbetegedésekre. Ez az egyik oka annak, hogy a fiúknak is be kellene adni a HPV elleni vakcinát.

Magyarországon a HPV-szűrés nem általánosan elérhető, így azt a nőgyógyászati vizsgálaton külön kell kérni. A HPV szűrővizsgálat  kiemelten fontos, mivel a HPV-fertőzés jellemzően tünetmentesen zajlik és a fertőzött páciens a rákkockázatot jelentő kórokozót észrevétlenül adja tovább partnerének. Fontos hangsúlyozni, hogy a HPV-fertőzés okozta elváltozások kezelhetőek és megelőzhetőek, ehhez a fertőzés időben történő felismerése nélkülözhetetlen.

10. A HPV okozta méhnyakrák növeli a szeméremtestrák kockázatát

Ugyanazok a HPV-típusok, amelyek a méhnyakrákhoz tartoznak, a szeméremtestrákhoz is kapcsolódnak. Ezért a HPV-vel fertőzött nők esetében nagyobb a szeméremtestrák kialakulásának kockázata is.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top