nlc.hu
Egészség

Házi praktikák orrdugulásra

7 praktika, amivel percek alatt csökkenthető az orrdugulás

Az orrdugulásnál kevés bosszantóbb dolog van az őszi-téli szezonban. Szerencsére nem kell elviselni, ha nem kapsz levegőt!
A cikk létrejöttét a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Azt szokták mondani, hogy az ember akkor kezdi igazán értékelni az egészségét, ha elveszíti azt. Ez az orrdugulásra különösen igaz. Levegőt venni annyira magától értetődő, hogy szinte nem is törődünk vele, egészen addig, amíg úgy nem ébredünk egy reggel, hogy már nem szelel az orrunk. Ha neked is ismerős ez a szituáció, akkor most jó, ha figyelsz, mert a következő praktikákkal akár néhány perc alatt megszüntethető az orrdugulás.

A dinamikus duó

A hagyma és a méz nem feltétlenül az a kombináció, amire az ember elsőre asszociál orrdugulás esetén, de amennyire bizarrul hangzik, annyira hatásos megoldásról van szó. A hagymafélékben található illóolajok csípősségük okán segítenek a dugulást megszüntetni, a méz pedig antibakteriális tulajdonságáról ismert. Épp ezért, ha orrdugulással küzdesz, melegíts vizet és egy kisebb vöröshagymát vagy két gerezd fokhagymát forrázz le vele. Amikor langyosra hűlt, keverj hozzá ízlés szerint mézet – fontos, hogy megvárd, míg lehűl, mert különben a méz elveszíti a hatását – és hajtsd fel. Furcsa? Igen. Hatásos? Határozottan! Napi 2-3 csésze, és nyoma sem marad az orrdugulásnak! Ha a hagyma nem jön be, akkor almaecettel vagy gyömbérrel is helyettesítheted, ezek is működnek.

A só legyen veled!

A himalájai só pozitív hatásait rengeteg tanulmány alátámasztja, szóval nyugodt szívvel használhatod ezeket otthon is – ha épp nem megoldható egy látogatás valamelyik sókamrába. Létezik már párnás megoldás a célzottabb hatás eléréséért, de egyébként igény szerint te is el tudod ezt készíteni. Egy kisebb párnába tölts himalájai sót, varrd össze és ezzel térj nyugovóra. Amennyiben minden létező megoldást szeretnél bevetni, akkor sólámpával, sótéglával is tudsz zsonglőrködni – na, nem a szó szoros értelmében –, ezek nem kérnek enni, és akár 0-24-ben is használhatók az év minden napján.

Anyám, borogass!

A hideg vizes borogatás előnyeit mindenki ismeri, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy adott esetben a meleg „vizes” változata is hatékony segítség tud lenni. Azért az idézőjel, mert a módszer nem csak borogatással működik, hanem úgy is, ha például kivasalsz egy darab textíliát és a még meleg anyagot borítod az orrodra, arcüregedre. A hő hatására az orrváladék könnyebben megindul, az orrjáratok ismét megnyílnak, így a dugulás is hamarabb megszüntethető. Ráadásul ezt annyiszor ismételheted egy nap, ahányszor szeretnéd.

Vörös kód

Légúti panaszok esetén az infralámpa is kézenfekvő megoldás. Itt szintén a meleg az, ami az orrüregekre koncentrálódik, hatására a vérkeringés magasabb fokozatra kapcsol, így a váladék is gyorsabban tud távozni, ez pedig a gyógyulást is felpörgeti. Bár sokszor csak a gyerekek kapcsán merül fel az infravörös fényt bevetni, ugyanolyan hatásos felnőtteknél is. Egyre figyelj csak, hogy betartsd a rá vonatkozó utasításokat, azaz 2-3 alkalommal többször ne használd, ülj legalább 60 cm-re tőle, és a 15 percet egyszerre soha ne lépd át!

Az átmosás sem ördögtől való

Ha makacs orrdugulással van dolgod, akkor az orröblítést is érdemes kipróbálni. Oldj fel 2 dl előzőleg felforralt, de már langyosra hűlt vízben egy csapott mokkáskanálnyi himalájai sót. Töltsd bele az orrmosó eszközbe – bármelyik patikában beszerezhető – és reggel-este kezeld vele az orrodat. Bár ez biztonsággal alkalmazható, ha arc- vagy homloküreg-gyulladás okozza a panaszaidat, akkor mindenképp konzultálj róla a háziorvosoddal.

A gyors és tartós megoldásoknál maradva, a Xilomare tartósítószer-mentes orrspray is segíthet fellélegezni! A benne található hatóanyag perceken belül enyhíti az orrdugulásod, és hatása hosszan tartó, akár 12 órás is lehet, ráadásul tartósítószer-mentes! Sőt, a használatával sem kell különösebben bajlódni, a spray-kivitelnek hála akár útközben, a bevásárlás során vagy a munkában is alkalmazhatod. 

Bővebb információk a készítményről: www.xilomare .hu

Document ID: KEDP/DAE8IP, Lezárási dátum: 2023.10.04.

 

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top