nlc.hu
Egészség

A fényre sötétedő szemüveg előnyei

Ezek a fényre sötétedő szemüveg előnyei – gyerekeknek is ajánlott!

A fényre sötétedő szemüveg nemcsak nyáron, hanem télen is remek szolgálatot tehet annak, akinek dioptriás szemüvegre van szüksége.

Már nem kell választani a dioptriás szemüveg és a napszemüveg között, amióta létezik a fényre sötétedő szemüveg. Minden évszakban egyszerűbb egy sötétedő lencséjű szemüveggel, ami alkalmazkodik a külvilág fényviszonyaihoz: a napfényben sötétedik, és gyengébb fényben vagy sötétben világosodik.

A fényre sötétedő lencsék többek között azt a problémát szüntetik meg, hogy cserélgetni kell a szemüveget és napszemüveget, ami valljuk be, elég idegesítő tud lenni. De ezenkívül is még van bőven előnye.

Mik azok a fényre sötétedő lencsék?

A fényre sötétedő szemüveg automatikusan sötétedik és változtatja a színerősségét attól függően, hogy milyen fényviszonyok közé érünk épp, miközben végig élesen látunk. Ráadásul amellett, hogy látáskorrekciót nyújt, még blokkolja az UVA- és UVB-sugarakat is.

A fényre sötétedő lencsék története 1990-ig vezethető vissza, a népszerűségük az utóbbi időben még inkább nőtt, mert az élet minden területén azt keressük, hogy egy adott használati tárgynak több funkciója is legyen, és minél kevesebb kényelmetlenséget okozzon. A 90-es évek óta a technológia a fényre sötétedő lencsék mögött természetesen óriásit fejlődött, például kezdetben csak egyetlen színben – szürke – voltak kaphatók, ma pedig már árnyalatok széles skálája közül választhatunk.

Tanulmányok szerint világszerte 101,2 millió ember szenved valamilyen látásproblémában, távol- vagy rövidlátó, és ez a szám egyre növekszik, ami a képernyő előtt töltött idő és a digitális eszközök használatához is köthető. Ez azt jelenti, hogy a világ népességének nagy része kénytelen állandóan dioptriás szemüveget viselni. A probléma azonban nyáron és télen is jelentkezik, amikor a szemnek egyszerre van szüksége napszemüvegre és szemüvegre.

Képünk illusztráció (Forrás: UsplasH)

Képünk illusztráció (Forrás: UsplasH)

A fényre sötétedő szemüveg előnyei:

1. Kényelem és költséghatékonyság

A fényre sötétedő szemüveg verhetetlen, ha a kényelemről van szó, hiszen miközben védi a szemet a fénytől, beltéren és kültéren is korrigálja a látást. Mindezt anélkül, hogy további segítségre lenne szükség. Ahelyett, hogy külön-külön lenne szemüveged és napszemüveged a megfelelő dioptriával, sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás egy fényre sötétedő szemüveg.

2. Kisebb eséllyel veszted el a szemüveged

Ha több szemüveget cserélgetsz az orrodon, akkor biztos, hogy napjában többször keresgélni fogod valamelyiket, mert nem emlékszel, hova raktad le. A fényre sötétedő szemüveggel ilyen probléma nem merül fel, mert mindig magadon viseled és csak alváshoz veszed le, úgyhogy jóval nehezebb elveszíteni is.

3. UV-védelem

A legtöbb fényre sötétedő szemüveg 100 százalékos UV-védelemmel is rendelkezik, megvédi a szemet a káros sugárzástól. Mivel blokkolja az UVA és UVB sugarakat, és csökkenti a tükröződést, ezért kifejezetten ajánlják a fényre sötétedő szemüveget a gyerekeknek is, mert így a gyerekek bármilyen fényviszonyok között a lehető legjobban láthatnak.

A National Eye Institute szerint a szürke hályog több mint 20 százaléka a hosszú órákon át tartó UV-expozíció következménye. Igaz ugyan, hogy a szürke hályoghoz hasonló problémák korrigálhatók, de az olyan állapotok, mint az időskori makuladegeneráció (AMD) retinakárosodáshoz vezethetnek, ami maradandó látásvesztést okozhat. Az időskori makuladegeneráció (AMD) az 50 évesnél idősebbek mintegy hatodát érinti, és világszerte a látásvesztések feléért felelős.

4. Tisztább látás a tükröződés csökkentésével

Azzal, hogy a fényre sötétedő szemüveg blokkolja az UV-sugarakat, csökkenti a vakítóan erős fényt, megakadályozza azt is, hogy megerőltesd a szemed az állandó hunyorgással. Ahelyett, hogy könnyező szemmel próbálnál nézni a fényben és fejfájást kapnál tőle, sokkal jobb megoldás egy fényre sötétedő szemüveg.

Az Ofotért Magyarország legnagyobb optikai hálózataként közel 100 üzlettel várja vásárlóit országszerte, már több mint 70 éve. Üzleteinek mindegyike az országos minőségi előírásoknak megfelelő szolgáltatásokkal, széles választékkal és kedvező akciókkal várja vásárlóit az év minden napján.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top