A táplálkozási szakértők gyakran azt javasolják, hogy „edd meg a szivárványt” – vagyis legyenek különféle színű ételek a tányérodon. A színekért felelős pigmentek nemcsak a szem számára csábítók, hanem számos egészségügyi előnyt is magukban hordoznak. A növények vörös, narancssárga, kék, sárga és zöld árnyalatát adó vegyületek olyan fitokemikáliák, amelyek antioxidánsként működnek, és lekötik a sejtkárosító szabad gyököket.
De a gyümölcs nem túl cukros? Míg a gyümölcsben vannak cukrok, a szervezeted másképp dolgozza fel ezeket, mint például a cukorkákban lévő cukrokat a benne található rost és fitokemikáliák miatt.
Mit fogyassz ősszel ipari mennyiségben?
Alma
Ez az őszi gyümölcs a szezon egyik legegészségesebb választása, még akkor is, ha a belseje nem túl színes. Az alma többféle flavonoidot (növényi alapú antioxidánsokat) tartalmaz – amelyek nagy része a héjában található –, beleértve a flavonolokat, például a kvercetint és a flavan-3-olokat. „Sok tanulmány bizonyítja, hogy ezek a flavonoidok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami összefüggésben áll az olyan betegségek kockázatának csökkenésével, mint a rák, a szívbetegség és a demencia” – mondja Paul Jacques epidemiológus.
Klementin
Egy darabban átlagosan 36 milligramm C-vitamin, illetve 131 milligramm kálium található, és a legtöbb citrusféléhez hasonlóan magas a víztartalma is. Könnyen meghámozhatóak, édesek és mag nélküliek. Köretként sült édesköménnyel kombinálva is finomak. Mivel nagyon édesek, kiválóan kiegészítik a keserű zöldségeket, például a rukkolát és kelkáposztát tartalmazó őszi salátát.
Áfonya
Ahogy az eper, az áfonya is gazdag flavonoidokban és antociánokban, így csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát. Az áfonya savanykás, aminek az ízét édes gyümölcsökkel, akár almával és körtével lehet ellensúlyozni. Joghurthoz, zabpehelyhez is kiváló választás.
Grapefruit
A grapefruit, mint minden citrusféle, gazdag C-vitaminban. Egy fél grapefruit körülbelül 48 milligrammot tartalmaz, ami a napi szükséglet több mint fele.
Természetesen nem csodagyümölcs, így nem minden esetben tud megvédeni a megfázástól, de bizonyíték van arra, hogy a C-vitamin segít megőrizni az immunrendszer egészségét. Egy fél grapefruit körülbelül 2,5 gramm rostot is tartalmaz, ennek nagy része oldható rost, ami segíthet csökkenteni a koleszterinszintet.
Válaszd a rózsaszín vagy a piros fajtát, így juthatsz a szívet erősítő antioxidánsokhoz, béta-karotinhoz és likopinhoz. De ha bármilyen gyógyszert szedsz, kérdezd meg róla az orvosod, mert bizonyos gyógyszerek – köztük a koleszterin, a magas vérnyomás és a szorongás elleni szerek – negatívan hatnak a grapefruittal szedve.