nlc.hu
Gasztro

Süss velünk illatos fahéjas szilvás pitét!

Duplán szilvás pite: egyszerre krémes és gyümölcsös – recepttel!

Szilvás pite nélkül épp olyan szomorú az ősz, mint a nyár cseresznyés vagy meggyes pite nélkül. Süsd meg velünk a szeptember kötelező süteményét!

Csúcson a szilvaszezon. Ebben a pitében halmozhatod a szilva adta örömöket, ugyanis kétféle formában is szerepel benne a hónap gyümölcse: félbe vágva és sűrű szilvalekvár formájában is.

A pitetészta elkészítését pedig érdemes egyszer s mindenkorra elsajátítani, mert ez egy olyan alaptudás, amit utána tucatnyi finomságban alkalmazhatunk a túróstól az őszibarackoson, cseresznyésen, meggyesen át a sütőtökös pitéig. A vénasszonyok nyara – szebben mondva az indián nyár – gyümölcse a szilva, amiből ha már degeszre ettük magunkat, jöhet lepényben, gombócban és persze pitében is.

Jó tanácsok a szilvás pite készítéséhez

  • Bátran használj kissé megpuhult, túlérett szilvát, így csak még finomabb lesz!
  • Cukormentes, sűrű szilvalekvárt használunk. Ha mégis cukrozott lekvárt tennél bele, vegyél vissza a töltelék cukrozásából.
  • Ha a piteforma kibélelése után maradt felesleges tészta, csíkokban, négyzetrácsosan ráhelyezheted a pitére.
  • Mivel a gyümölcsös keveréket elősütjük (szikkasztjuk), rövidül a pite sütési ideje. A tészta aranybarna színe árulkodik arról, hogy készen vagyunk.
  • Forrón ne tálaljuk, hagyjuk hűlni, és csak utána szeleteljük.
Házi szilvás pite

A levendula csak dísz mellette / Fotó: Solandzh, Getty Images

Hozzávalók:

A pitealaphoz:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 2 csapott evőkanál porcukor
  • 1 L-es tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1-2 vagy ha szükséges, több evőkanál hűtőhideg víz

A töltelékhez:

  • 1 kg magozott szilva
  • 4 evőkanál szilvalekvár
  • 2 csapott teáskanál fahéj
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 1 púpozott teáskanál vaníliakivonat vagy fél teáskanál őrölt vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csapott evőkanál búzadara
Házi szilvás pite

Ne kemény, éretlen szilvából készítsd! / Fotó: Solandzh, Getty Images

Elkészítése:

  • Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet és a porcukrot. Jöhet bele a só is.
  • A hűtőhideg vajat kézzel morzsolva elkezdjük összedolgozni a liszttel. Olyan ütemben csináljuk, hogy ne legyen ideje felolvadni a vajnak.
  • Hozzáadjuk a tojássárgáját, és a hűtőszekrényben előhűtött vizet. Csak nagyon keveset, egy evőkanálnyit adjunk hozzá egyszerre, a tésztának nem szabad folyósnak lennie.
  • Az összegyúrt tésztát gombócba formázzuk, és frissen tartó fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe pihenni fél órát.
  • Míg a tészta pihen, előmelegítjük 100 fokosra a sütőt.
  • A megmosott gyümölcsöket kimagozzuk és félbevágjuk. Megszórjuk és finoman összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a vaníliával, és apró lyukú reszelőn ráreszeljük a citrom héját.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsiben eloszlatjuk a gyümölcsöket, és 100 fokon 20 percig sütjük. Ezalatt a szilva megszikkadt, koncentrálódik az íze, és egy kis karamellizált réteg képződik a tetején.
  • A tésztát a kivesszük a hűtőből, és belisztezett deszkán kinyújtjuk.
  • Többszöri átnyújtás után belesimítjuk a piteformába a tésztát.
  • Először megszórjuk búzadarával, aztán megkenjük szilvalekvárral, majd belehalmozzuk az előszikkasztott gyümölcsös keveréket.
  • A már előmelegedett sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  • Ha aranybarnára sült a tészta széle, készen van a piténk.
  • Olvasd el a fenti jó tanácsokat is a sütéshez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top