nlc.hu
Egészség

Ősszel ültethető zöldséek

5 zöldség, amit jobb, ha ősszel vetsz – van, amit még a tél előtt leszüretelhetsz!

Vannak zöldségek, amiket jobb, ha ősszel vetünk, ráadásul egyik-másik még a tél előtt teremhet is! Nincs velük sok gond, így akkor is belevághatsz az őszi kertészkedésbe, ha nincs sok tapasztalatod.

Ha szeretnéd maximálisan kihasználni a kiskertedet vagy a balkonládádat a zöldségtermesztésre, akkor van egy jó hírünk: most, az ősz elején is vethetsz zöldségeket!

Spenót

A spenót azok közé a zöldségek közé tartozik, amiket tavasszal is vethetsz és ősszel is – ha ősz elején elülteted, még a tél beállta előtt szüretelhetsz. 1,5 cm mélyre ültesd a magokat, majd, amikor már kihajtottak, a hajtásokat ültesd szét egymástól körülbelül 10 centire, hogy tudjanak fejlődni. A fejlődéséhez az enyhe ősz az ideális, a nagy meleget eleve nem viseli jól, de azt hozzá kell tennünk, hogy a korai fagyokat sem tűri, így csak akkor számíthatsz termésre, ha az ősz meleg. Semmilyen különös igénye nincs, nem igényel sok törődést.

Őszi zöldségek vetése - spenót

Lehet spenótod még az ősszel is
Fotó: Getty Images

Télálló lencse

Ha ősszel veted a lencsét, tavasszal sokkal több termésre számíthatsz. Az azonban nem mindegy, mely fajtákat veted most: a Pinklevi és a Rezi fajtákat tudod szeptemberben, sőt, még október elején is vetni. Ha ezeket a fajtákat választod, tavasszal magasabb, erősebb zöldséged lesz, sok-sok hajtással.

Ősszel ültethető zöldségek: lencse

Több termésed lesz, mintha tavasszal ültetnéd
Fotó: Getty Images

Rukkola

Ha szereted a rukkola picit kesernyés, diós ízét – amiből isteni pesztót készíthetsz -, akkor érdemes kipróbálnod az őszi vetést. Kifejezetten gyorsan növő zöldség, ugyanis körülbelül 1 hónap elegendő neki ahhoz, hogy kifejlődjön. Körülbelül 2 centire ültesd a magokat, és ügyelj az öntözésre, pontosabban arra, hogy a földje mindig kellő képen nedves legyen.

Őszi zöldségek vetése - rukkola

Friss rukkolát ehetsz még a tél előtt
Fotó: Getty Images

Télálló saláta

A salátát tavasszal is vetheted, de a télállót most érdemes vetni, hiszen, ha így teszel, már áprilisban eheted a zsenge, ropogós leveleit. Körülbelül 0,5 cm mélyre ültesd a magokat, hogy könnyebben ki tudjon hajtani. Fontos: mielőtt elszórod a magokat, locsold meg a földet, ha ezt felcseréled, kimosod a magokat a földből.

Ősszel ültethető zöldségek: saláta

Tavasszal neked lehet a legszebb salátád
Fotó: Getty Images

Mángold

Ha kezdő kertész vagy, a mángolddal akkor sem lesz nehéz dolgod. Nem kényes növény, ezért jóformán mindenféle talajban fejlődésnek indul.  Mivel a gyökérzete gyenge, jó, ha segíted az áttelelését, és a talajt letakarod. Ha így teszel, a saláta mellett a mángold lesz az első, ami kora tavasszal teremni fog.

Őszi zöldségek vetése - mángold

A mángold lesz az egyik legelső zöldséged tavasszal
Fotó: Getty Images

Még több kertészeti tipp!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top