nlc.hu
Otthon

Tavaszi veteményezés

Tavaszi veteményezés: milyen zöldséget ültessek és hogyan?

Ha időben veteményezel, már májusban learathatod az első körös termést. Elmondjuk, mit és hogyan ültess ahhoz, hogy egész nyáron bőségesen teremjen a konyhakerted.

Amint a föld a téli fagytól felenged, megkezdődik a vetési szezon. Már kora tavasszal elkezdheted a veteményezést, de akkor sincs még késő, ha mindezt március végén teszed. Fogd a magokat, a palántákat, az ásót, meg egy kannát, és irány a konyhakert!

Spenót

A vasban gazdag spenót magjait közel a talaj felszínéhez, körülbelül 1,5 cm mélyen vesd el el, 10 centis sortávban. Tudd, hogy a spenót 30 cm-re is megnőhet, így tartsd be az ültetési távolságot, máskülönben elnyomják egymást a növények, és nem tudnak fejlődni!

Saláta

A salátamagokat a spenóthoz hasonlóan, szintén 1-,1,5 cm mélységbe ültesd, és körültekintően takard be őket földdel. Azért, hogy a saláta szépen fejlődjön, mindig tartsd nedvesen a földet. Ha hagyományos zöldsalátát veteményezel, akkor 20-25 cm a vetési távolság, ha terjedelmesebb római salátát, akkor 25-30 cm. A sorköz 35-45 cm legyen. Ha kinőtt, és betakarítottad, 3 hetente újra vetheted.

Tavaszi veteményezés

Nem mindegy, milyen mélységbe ülteted a magokat (Fotó: Getty Images)

Hagyma

Ha a konyhakertednek napos és kellően nedves a talaja, próbálkozhatsz a magról vetéssel is – minden más esetben a hagymát inkább dugványozd. A hagymamagokat kell a legközelebb ültetni a földhöz: 0,5 -1 centis mélység elegendő a számukra, a sortávolság 3 centi legyen. Kis fejű hagyma esetén 2,5, nagyobbaknál 10 centi legyen a tőköz.

Sárgarépa

A sárgarépamagokat 2-2,5 cm távolságra, közel a földfelszínhez, 0,5 cm mélyen ültesd. Fontos, hogy a föld ne legyen kötött, tömör, ugyanis abban nem tud fejlődni a gyökérzete. A sárgarépa a laza, homokos földben érzi jól magát, ha ezt biztosítod, egészséges, buja termésre számíthatsz. Vízigényes zöldség, ezért folyamatosan öntözd, de lényeges még az is, hogy jó vízáteresztő képességű kell legyen a talaj, ugyanis a pangó víztől a rothadás hamar beindul. Ha jól csináltad, kicsit kevesebb, mint 2 hónap múlva már lesz saját répád.

Tavaszi veteményezés

Ha később veteményezel, magok helyett palántázz! (Fotó: Getty Images)

Zöldborsó

Mielőtt a zöldborsót elveted, alaposan locsold meg a földet, és úgy állj neki veteményezni. A zöldborsót 1-2,5 cm mélyre, 2-4 cm távolságban vesd. Ahhoz, hogy szép, bokros és sűrű, mégis fejlődőképes legyen a borsód, 25 centinként nagyjából 25 mag kerüljön a földbe. A salátához hasonlóan a borsót is ültetheted többször a szezonban: ha elég korán kezdted, akár háromszor is betakaríthatod a termést késő tavasztól őszig.

Brokkoli

Ha március végén, április elején állsz neki az ültetésnek, akkor ne magról ültesd a brokkolit, hanem palántázz. Alaposan öntözd meg a földet, majd ültesd a palántákat egymástól minimum 20 centire, úgy, hogy a földlabdát be tudd temetni, és az egy szintben legyen a talajjal. Körülbelül 2 hónap múlva már „szüretelhetsz” is!

Tudj meg még több konyhakerti fortélyt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top