
Egy 2008-as hírről készült videó szántotta fel a TikTokot, miszerint egy húszéves egyetemista belehalt abba, hogy újramelegített tésztát evett. „Ne főzd meg a vacsorád, tedd bele egy tárolóba, aztán hagyd a konyhapulton egy hétig. Mert konkrétan meghalhatsz tőle” – kommentálta a hírt megosztó TikToker, aki szerint ez az eset „a természetes szelekció egy példája lehet, mert a józan ész is ezt diktálja”.
Csakhogy nem kell egy egész hétig kint állnia a tésztának vagy a rizsnek, hogy akár halálos fegyverré váljon. Mindenképpen ételmérgezést okoz a huzamosabb ideig szobahőmérsékleten hagyott rizs vagy tészta. A jelenségnek neve is van: sült rizs szindrómának hívják.

Fotó: Depositphoto
A sült rizs szindróma egy Bacillus cereus nevű baktériumot takar, amely a rizshez és tésztához hasonló ételeken telepszik meg, és toxinokat bocsát ki magából, miközben kihűl az étel. Ezek a toxinok aztán olyan tüneteket okozhatnak, mint a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, ritkább esetekben pedig akár halálos is lehet.
A Dr. Joe felhasználónevű TikToker az eredeti videóra reagálva elmondta, hogy sokkal kevesebb idő kell a Bacillus cereus elszaporodásának, mint hinnéd. „Szóval milyen hosszú a túl hosszú idő? Semmiképp se fogyaszd el azt a rizst vagy tésztát, ami legalább két órát hűtőszekrényen kívül, szobahőmérsékleten állt.”
Watch on TikTok
A Házipatika szerint ettől függetlenül a megmaradt kaját nem kell kidobni. Ha lehűtöd, „egyszer újra lehet melegíteni, sütni vagy párolni, de ez csak akkor biztonságos, ha a főtt rizst megfelelően lehűtötték és hűtőben tárolták.” Többször azonban már nem ajánlatos.