nlc.hu
Egészség

Mi az a sült rizs szindróma?

Ha nem vigyázol, akár halálos is lehet a rizs

A rizs vagy a tészta akár halálos is lehet, ha nem vigyázunk – erre figyelmeztet egy TikTok-videó. Nem csak pánikkeltés ez: sült rizs szindróma a jelenség neve.

Egy 2008-as hírről készült videó szántotta fel a TikTokot, miszerint egy húszéves egyetemista belehalt abba, hogy újramelegített tésztát evett. „Ne főzd meg a vacsorád, tedd bele egy tárolóba, aztán hagyd a konyhapulton egy hétig. Mert konkrétan meghalhatsz tőle” – kommentálta a hírt megosztó TikToker, aki szerint ez az eset „a természetes szelekció egy példája lehet, mert a józan ész is ezt diktálja”.

Csakhogy nem kell egy egész hétig kint állnia a tésztának vagy a rizsnek, hogy akár halálos fegyverré váljon. Mindenképpen ételmérgezést okoz a huzamosabb ideig szobahőmérsékleten hagyott rizs vagy tészta. A jelenségnek neve is van: sült rizs szindrómának hívják.

A sült rizs szindróma egy Bacillus cereus nevű baktériumot takar, amely a rizshez és tésztához hasonló ételeken telepszik meg, és toxinokat bocsát ki magából, miközben kihűl az étel. Ezek a toxinok aztán olyan tüneteket okozhatnak, mint a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, ritkább esetekben pedig akár halálos is lehet.

A Dr. Joe felhasználónevű TikToker az eredeti videóra reagálva elmondta, hogy sokkal kevesebb idő kell a Bacillus cereus elszaporodásának, mint hinnéd. „Szóval milyen hosszú a túl hosszú idő? Semmiképp se fogyaszd el azt a rizst vagy tésztát, ami legalább két órát hűtőszekrényen kívül, szobahőmérsékleten állt.”

@drjoe_md

Fried Rice Syndrome is a type of food poisoning caused by the bacteria Bacillus cereus, often associated with improperly stored or reheated fried rice dishes. What’s the longest you’ve left out food that should have been refrigerated but still ate it? I want to know! #foodpoisoning #leftovers #pastalover #friedrice #healthydiet

♬ original sound – Dr. Joe, M.D. 🩺

A Házipatika szerint ettől függetlenül a megmaradt kaját nem kell kidobni. Ha lehűtöd, „egyszer újra lehet melegíteni, sütni vagy párolni, de ez csak akkor biztonságos, ha a főtt rizst megfelelően lehűtötték és hűtőben tárolták.”  Többször azonban már nem ajánlatos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top