nlc.hu
Egészség

Segítünk a szemüvegválasztásban!

Biztos, hogy jól látod? Segítünk a szemüvegválasztásban!

Első pillantásra a szemüveg egyszerű kiegészítőnek tűnhet. Csak szemüvegkeret, amely lencsékkel van ellátva, és segít jobban látni, igaz? Nos, nem mindig! A szemüvegek világa egy külön világ, különböző típusokkal, amelyeket más és más problémára terveztek.

A szemüveg egyszerű módja a látásjavításnak, de hol kezdjük a válogatást? Bemutatjuk a különböző szemüveglencséket. Két fő szemüvegtípus létezik. Az egyfókuszú szemüvegek lencséje úgy van kialakítva, hogy segítsen a közelre vagy távolra látásban. A multifokális szemüvegek pedig egy lencsében a távoli- és közeli látást is korrigálják.

Egyfókuszú szemüveg

Rövidlátás (myopia): rövidlátó vagy, ha gondot okoz a távoli tárgyak felismerése, homályos az út túloldala, vagy nem látod a filmen a feliratot a tévében.

Távollátás (hypermetropia): azok az emberek távollátók, akiknek nagyobb gondot okoz a közelre látás, mint a távoli. A tapasztalt panaszok széles skálán mozognak.

Presbyopia: a kor előrehaladtával homályosan látnak közelre. Az olvasószemüvegek egyfókuszú lencsékkel rendelkeznek, amelyek segítenek a közelre látásban. Az olvasószemüveghez is szükségszerű optometrista vagy szemorvos segítségét kérni, mert ahogy telik az idő, más dioptriára lesz szükség. Ennek oka, hogy 40 éves kor után a szemlencsénk veszít rugalmasságából, emiatt egyre kevésbé tud jól fókuszálni.

Multifokális szemüveg

A multifokális lencsék különböznek a bifokális lencséktől. A bifokális szemüveg két fókuszpontot biztosít: a lencse felső szegmense a távoli látáshoz, és az alsó ablakos rész, egy erősebb lencse a közeli látáshoz van kialakítva.

A multifokális lencsék fokozatos vizuális átmenetet biztosítanak a területek között, és nincs közöttük látható vonal. A multifokális szemüvegek segítenek abban, hogy távolra, közelre és köztes távolságra is jól láss, miközben nem kell cserélgetned a szemüvegeket.

Forrás: Unsplash

Forrás: Unsplash

Fényre sötétedő vagy sem?

Nemcsak azt kell eldönteni szemüvegvásárláskor, hogy milyen legyen a kerete az optometrista vagy szemorvos által felírt lencséhez a szemüvegnek, hanem azt is, hogy milyen fajta lencsét kérjünk bele. Szerencsére van bőven választási lehetőség: az átlátszó szemüveglencsén kívül már elérhető a fényre sötétedő változat és a dioptriás napszemüveg is. A fényre sötétedő szemüveg automatikusan sötétedik és változtatja a színerősségét attól függően, hogy milyen fényviszonyok közé érünk épp, miközben végig élesen látunk. Ráadásul amellett, hogy látáskorrekciót nyújt, még blokkolja az UVA- és UVB-sugarakat is.

Érdemes megfontolni, hogy fényre sötétedő lencsét válassz, mert sokkal kényelmesebb és költséghatékonyabb is, hiszen nem szükséges egy normál és egy dioptriás napszemüveget is készíteni az optikában, hanem egy szemüveggel megoldható a fényvédelem és az éles látás minden időjárásban, a nyári vakító napsütésben és a téli erős fényben is.

Szemüveg vs. kontaktlencse

A kontaktlencsének és a szemüvegnek is megvan a maga előnye és hátránya, de miért is kellene választani közülük? A két korrekciós eszköz akár egy időben is használható. A kontaktlencse némiképp több ápolást igényel, mint a szemüveg, viszont természetesebbnek érezhető a látás, hiszen nem szorítja keretek közé a látóterületet, és együtt mozog a szemmel. A kontaktlencsét megfelelő módon kell tisztítani és tárolni, fontos betartani a higiénés szabályokat. Sportolni egyszerűbb kontaktlencsében, és télen sem fog bepárásodni, amikor felszállsz a buszra. Már a kontaktlencsékből is kapható multifokális változat, így erről az előnyről sem kell lemondanod, ha készen állsz megtanulni a kontaktlencse kezelését és ápolását.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top