nlc.hu
Egészség

Kollagén vs. ráncok

6 ok, amiért a kollagén csökken a szervezetedben

A kollagén a bőr egyik legfontosabb eleme: ez a fehérje felelős azért, hogy az arcod fiatalosan ruganyos legyen, és ahogy a kollagén csökken, úgy jelennek meg a finom ráncok.

„A kollagén szó szerint összetart minket – a test fehérjéinek 30 százalékát és a bőr fehérjéinek 70 százalékát teszi ki – írja dr. Joshua Zeichner bőrgyógyász. – A bőr öregedésének első számú oka a kollagén elvesztése.” A kollagén csökkenésének több oka is van:

1. UV-expozíció

Bizonyított kapcsolat van az UV-expozíció (a napfénynek kitett bőr) és a kollagén elvesztése között. Egy tanulmány a kollagént UV-fény alatt figyelte meg, és azt találta, hogy a kollagén szerkezetében jelentős változás következett be a hatására. Az UV-sugarak negatívan hatnak a kollagénre, beleértve a kollagént termelő sejtek DNS-változásait, valamint a szabad gyökök termelődését, amelyek az oxidatív stressz révén közvetlenül befolyásolhatják a kollagént.

2. Az életkor

A kollagéntermelés a legtöbb ember szervezetében a tizenéves kor végétől vagy a húszas évei elejétől kezdve csökken, ami évente körülbelül egyszázalékos csökkenést jelent. Azonban a pontos életkor, amikor ez a folyamat elkezdődik, mindenkinél más, ám arra számítani lehet, hogy a kollagéncsökkenés a menopauza alatt és után felgyorsul. Ez a folyamat sajnos elkerülhetetlen. A szervezetünk mindig egyensúlyban tartja a kollagéntermelést és -lebontást: amikor fiatalok vagyunk, a szervezetünk több kollagént termel, mint amennyit lebont, ám ez az egyensúly a korral átbillen, mivel a szövetek regenerációja csökken.

3. Dohányzás

Valószínűleg már hallottad, hogy a dohányzás nem tesz jót és korai öregedést okoz. Ez utóbbi egyik oka, hogy közvetlenül és negatívan befolyásolja a kollagént. „A dohányzás csökkenti a szövetekbe jutó oxigén mennyiségét. Ezért a szövetek nem tudnak regenerálódni, így nagyobb valószínűséggel károsodnak és elhalnak” – magyarázza a bőrgyógyász. Ez, valamint a dohányfüstben lévő vegyi anyagok oxidatív stressze idő előtti ráncosodáshoz vezethet. Egy ikrekkel végzett tanulmány szerint azok, akik dohányoztak, több ráncot és szarkalábat mutattak, mint nemdohányzó testvéreik.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

4. Egészségtelen étrend

A szakember szerint az olyan étrendek, amelyekben sok a cukor, az egyszerű szénhidrát és a feldolgozott hús, elősegítik a gyulladást az egész szervezetben, ez pedig a kollagéntermelés nagy ellensége. „Ez megzavarhatja a gyógyulást, beleértve a környezet által károsított bőrsejtek regenerálódását is” – mondja az orvos. A cukor különösen rossz hatással van a kollagénre: a magas cukorszint gyengíti a bőr alapját, és elősegíti a bőr idő előtti öregedését.

5. Stressz

A stressz gyulladáskeltő lehet és a kortizolhormon emelkedését is okozza, amely a kutatások szerint csökkentheti a kollagéntermelést. „Kevesebb kollagén termelődik erős stresszhelyzetben, mivel a szervezet több erőforrást használ fel a stressz leküzdésére és a szervezetet ért károk helyreállítására” – mondja a szakember.

6. Genetika

A genetika fontos tényező annak meghatározásában, hogy a szervezet mennyi kollagént termel és bont le. Tehát, ha a szüleidnek és nagyszüleidnek öregkorukban is remekül nézett ki a bőrük, nagy az esélye, hogy a te bőröd is hasonló lesz, ahogy idősödsz.

Segíts a bőrödnek!

A Vichy Collagen Specialist öregedésgátló arckrémeket azoknak a nőknek ajánljuk, akik extra öregedésgátló hatékonyságot szeretnének, a bőr kollagénvesztésének minden jelének korrigálásáért. Most háromszor több pro-kollagén peptidet tartalmaz az előző formulához képest, a háromszor több kollagéntermelésért.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top