nlc.hu
Egészség

Rejtélyes légúti betegség Kínában

Ismeretlen eredetű légúti és tüdőgyulladásos megbetegedés terjed Kínában, főleg a gyerekeket érinti

Megteltek a gyerekkórházak. Aggódik az Egészségügyi Világszervezet, részletes tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól.

Rutinszerű ellenőrzésre hivatkozva légzőszervi és tüdőgyulladásos megbetegedések adatairól kért tájékoztatást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínától csütörtökön, miután a szervezet kínai irodája sajtótájékoztatóján a légúti megbetegedések emelkedéséről számolt be. A szervezet a növekedést a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának és az olyan ismert kórokozók terjedésének tulajdonították, mint az influenzavírus, a mycoplasma pneunomiae, mely egy jellemzően a fiatalabb gyermekeket érintő légúti megbetegedés, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid-19-et okozó koronavírus – írja az MTI.

Szerdán a WHO azt közölte, hogy észak-kínai gyermekeknél diagnosztizálatlan tüdőgyulladásos csoportokat talált. A WHO szerint nem világos, hogy ezek a kínai hatóságok által korábban bejelentett légúti fertőzések általános növekedéséhez vagy különálló eseményekhez kapcsolódnak.

A nemzetközi egészségügyi szabályzat mechanizmusán keresztül a világszervezet további járványügyi és klinikai információkat, valamint laboratóriumi eredményeket kért a gyermekek körében jelentett potenciális járványról. Emellett további információkat kértek Kínától az ismert kórokozók terjedésének tendenciáiról és az egészségügyi ellátórendszerek leterheltségéről.

A napokban a média észak-kínai városokban videókat tett közzé, amelyeken a kórházak tele vannak vizsgálatokra váró szülőkkel és gyerekekkel, miközben más közösségi felületen kínai gyerekek láthatók, akik házi feladatot csinálnak, miközben egy kórházban intravénás infúziót kapnak.

Idehaza amúgy továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja. Enyhén emelkedő tendencia jellemző a Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Veszprémben, és enyhe csökkenés látszik Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden. A Népegészségügyi központ légúti figyelőszolgálatának legfrissebb adatai szerint november 13 – 19. között az országban 18 900-an fordultak orvoshoz influenzaszerű és 191 ezren akut légúti fertőzés tüneteivel. Az influenzaszerű megbetegedésben szenvedő betegek 26,1 százaléka 14 év alatti, míg a 33,6 százaléka 15-34 éves volt. Az akut légúti fertőzésben megbetegedők 48,2 százaléka pedig 14 év alatti.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/EPA/Jerome Favre 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top