nlc.hu
Egészség

Ez okozta a szalagavatón rosszul lett diák halálát

Kiderült, mi okozhatta annak a fiúnak a halálát, aki a szalagavatóján lett rosszul

Nyilatkozott a Kardiológiai Intézet főigazgatója.
gyász

A 17 éves Ágoston múlt szombaton esett össze a budaörsi sportcsarnokban tartott gimnáziumi ünnepségen. A sportcsarnok dolgozói stabil oldalfekvésbe helyezték a fiút és szóltak az ünnepséget biztosító mentőknek, akik végig készenlétben voltak az eseményen. A mentők folyamatos újraélesztés mellett szállították a kardiológiai osztályra. 

Ekkor még a családja és a diáktársai abban bíztak, hogy életben marad. Mint az RTL Híradó riportjából kiderül, a barátai és ismerősei imaláncot indítottak az akkor még kórházban fekvő fiúért, hogy mielőbb sikerüljön felépülnie. Rosszulléte után egy nappal pedig az iskola melletti Szent Imre plébániatemplomban tartottak szentmisét, amire szintén sokan eljöttek. Ágoston azonban néhány nappal később a kórházban meghalt.

A Kardiológiai Intézet főigazgatója szerint elképzelhető, hogy a fiatal halálát szívritmuszavar okozhatta, aminek lehet, hogy nem voltak tünetei.

Vannak olyan szívfejlődési rendellenességek, amikkel a gyermekek születnek, de aztán teljesen tünetmentesek is maradhatnak, és aztán utána valamikor egy pillanatban valamiért éppen jelentkeznek a következmények, például egy ritmuszavar formájában” – mondta az RTL Híradónak Andréka Péter.

A budaörsi sportcsarnokban volt defibrillátor, de mivel az ott lévő mentők azonnal ellátták a fiút, ezért nem a tanároknak és a diáktársaknak kellett használniuk a berendezést. A mentők ilyen esetek miatt is rendszeresen oktatják a diákoknak és a tanároknak, hogy miként nyújthatnak segítséget szakszerű újraélesztéssel.

A meghalt fiú iskolájában volt ugyan újraélesztő készülék, de ez nem kötelező az oktatási intézményekben. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ezért azt javasolja, hogy ne legyen kivétel: minden iskolában legyen defibrillátor.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top