nlc.hu
Egészség

Injekciós kezelés a Covid utáni szaglásvesztés ellen

Ez lehet a megoldás a Covid utáni szaglásvesztés ellen

Az új eljárás után egy héttel a szaglásproblémákkal küzdő betegek 60 százaléka javulásról számolt be.
Egy nő befogja az orrát, mert nem bírja a kávé szagát

A koronavírus-fertőzés egyik szokatlan, de tipikus tünete volt a teljes vagy részleges szaglásvesztés, ami sokaknál a gyógyulás után is megmaradt. Vannak, akik a hosszú Covid egyik tüneteként még mindig szaglásproblémákkal küzdenek.

A Covidon átesettek hozzávetőleg 15 százaléka két hónap után, 5 százaléka pedig fél év után sem nyeri vissza az íz- vagy szagérzékelését, vagy pedig mindkettőt. Ez nemcsak kellemetlen, hanem akár veszélyes is lehet: kollégánk például nem vette észre, hogy kifutott a tűzhelyen lévő étel, majd égni kezdett az egész. Akár tűz is lehetett volna a konyhában, ha a kutyája nem jelzi ugatással a bajt.

Bár a tartós szaglásvesztés ellen léteznek kezelések – például az általunk korábban videóban bemutatott szaglástréning –, a krónikus esetekre nincs kidolgozott eljárás. Most úgy tűnik, hogy a philadelphiai Jefferson Health kutatói találtak egy ígéretes módszert.

A kezelés során a szakemberek helyi érzéstelenítőt és szteroidot fecskendeznek a nyak egyik oldalán lévő idegkötegbe, a stellate ganglionba, és így blokkolják azt – írja a hvg.hu. Az eljárás 10 percnél kevesebb ideig tart, és nincs szükség kábításra, illetve intravénás fájdalomcsillapításra.

A módszert eddig is használták keringési gondok kezelésére, de csak most derült ki, hogy szaglási problémákra is alkalmas. Az eddigi eredmények szerint a betegek 60 százaléka már egy hét után javulást tapasztalt, egy hónap múlva pedig 80 százalékuk még nagyobb javulásról számolt be. Bár az eljárás nem működik mindenkinél, ígéretes olyan esetekben, amikor semmi nem használ. 

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top