6 jel, amiből tudhatod, hogy nem iszol eleget

Bagaméri Viki | 2023. December 04.
Ezekből a csalhatatlan jelekből tudhatod, hogy kevesebb folyadékot veszel magadhoz a kelleténél, és megtudhatod azt is, valójában mennyit kellene innod!

Tudtad, hogy folyadékbevitel nélkül hamarabb beáll a halál, mintha az evéssel hagynánk fel? Bár nehéz elképzelni, egyes becslések mégis azt állítják, hogy étel nélkül akár 50 napig is életben maradhatunk, ivás nélkül azonban nem bír ki többet a szervezet három napnál.

Ahhoz persze, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vegyünk magunkhoz, nemcsak ivással járulhatunk hozzá, hiszen az ételek is tartalmaznak valamennyi vizet. A legnagyobb mértékben friss zöldséggel és gyümölccsel hidratálhatjuk a szervezetünket, az olyan száraz élelmiszerektől viszont, mint az olajos magvak, a kekszek, a péksütik vagy az aszalt gyümölcsök, hiába várunk erősítést folyadékbevitel szempontjából.

Ezért fontos inni

Ha nem veszünk magunkhoz elég vizet, nagyon megnehezítjük a vesék dolgát, megfelelő mennyiségű folyadék nélkül ugyanis lassabban teszik a dolgukat, ami aztán vízvisszatartást eredményez és fennakadásokat okoz a testben lévő toxinok, azaz méreganyagok ürítésében.

Mennyi az annyi?

Egy korábbi ajánlás szerint legalább 1,5 liter vizet mindenkinek meg kell innia naponta, ennél azonban többre lenne szüksége a szervezetnek az egészséges működéshez, a 1,5 liter inkább csak amolyan minimum értéknek tekinthető.

A legjobb az lenne, ha a felnőtt nők mindennap meginnának legalább 2 liter folyadékot, a felnőtt férfiak pedig nem érnék be kevesebbel napi 2,5 liter víznél.

Egy leegyszerűsített javaslat szerint a kevésbé aktív életet élő felnőtteknek naponta legalább 9 pohár vizet kellene fogyasztani, a közepesen aktívaknak 10-11 pohár víz ajánlott, míg a komoly fizikai munkát végezőknek nem kevesebb, mint 14 pohár vízre van szükségük.

Ha személyre szabott számításra vágysz az általánosságokon túl, egy egyszerű képlettel kiderítheted, mennyi folyadékra van szükséged valójában: ehhez testsúlykilónként 30 ml vizet kell számolni, így megkaphatod, hogy minimum hány milliliter vizet kellene elfogyasztanod egy nap leforgása alatt.

vizivas (6)
vizivas (7)
vizivas (5)
vizivas (4)
vizivas (3)
vizivas (2)

Nyitókép: Getty Images – d3sign

Exit mobile version