nlc.hu
Egészség

Víz és sportitalok hidratálóképessége

Víz vs. sportital – Melyik a hidratálóbb?

Szeretnénk hidratáltak lenni? Na de vizet igyunk vagy sportitalok? A válasz nem olyan fekete-fehér, mert mindkettőnek megvannak a maga előnyei.

A folyadékpótlás nagy arénájában a sportitalok és a víz közötti harc tovább dúl, és mindkét versenyző a szomjoltás terén az elsőségért küzd. De vajon melyik ital az, amelyik az optimális folyadékpótlás szempontjából valóban a legfőbb?

A víz a természet elixírje, mindenhol kiérdemelte helyét az egészségért rajongók szívében. A víz univerzális vonzereje abban rejlik, hogy kalóriamentesen, adalékanyagok nélkül, vagy különösebb macera nélkül képes folyadékot juttatni a szervezetbe. Mégis, szerény viselkedése gyengeséget sugall a feltűnő és tudományosan kifejlesztett sportitalokkal szemben.

Miért olyan népszerűek a sportitalok?

Az elektrolitokkal és cukrokkal készített sportitalt arra tervezték, hogy feltöltsön, és felpörgessen. Ezeknek a színes italoknak a kulcsszereplői a nátrium, a kálium és a szénhidrátok, amelyek mindegyike a gyors hidratálást és az energia feltöltését célozza.

Teremben kocogó emberek, egyiküknél sportital.

Testmozgáshoz előnyös lehet sportitalokat inni, de egyáltalán nem szükségesek

Az American College of Sports Medicine tanulmánya szerint az intenzív fizikai aktivitást végző sportolók számára hasznosak lehetnek a sportitalokban található elektrolitok és szénhidrátok, amelyek fokozzák a teljesítményt és megelőzik az alacsony nátriumszint kialakulását. Mielőtt azonban a sportitalt a hidratáció királyává koronáznánk, vizsgáljuk meg árnyaltabban a sportitalokat.

Mind a sportitaloknak, mind a víznek rengeteg előnye van

Míg a sportitalok gyors hidratálást és gyors energialöketet biztosítanak, cukortartalmuk néha egy édességboltéval vetekszik. Egy 600 milliliteres sportital körülbelül 34 gramm cukrot tartalmazhat. Ez több, mint nyolc teáskanálnyi cukor! Ráadásul az átlagember napi tevékenységei nem feltétlenül igénylik az ilyen italok által kínált gyors elektrolitpótlást.

A vízből viszont hiányozhatnak a vitaminok és ásványi anyagok, de a szomjúság oltására és a folyadékegyensúly fenntartására való veleszületett képessége továbbra is páratlan. Az egyszerűség mestere, segíti az emésztést, támogatja az anyagcserét és biztosítja a sejtműködést. Lényegében a víz olyan, mint egy csendes, de hatékony csapattárs, aki mindig jelen van, és készen áll a bevetésre.

Mi a végső következtetés?

Tengerparti futás után vizet ivó nő.

A víz a mindennapi életben továbbra is a hidratálás sarokköve marad

A nap (vagy az edzés) végén a sportitalok és a víz közötti mérkőzésén nehéz győztest hirdetni. Inkább egy dinamikus tánc a teljesítményfokozó elektrolitok és a víz klasszikus, frissítő tisztasága között. Míg a sportitaloknak megvan a helyük a sportteljesítmények és a hosszan tartó megerőltetés birodalmában, a víz továbbra is a mindennapi életben a hidratálás sarokköve marad.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a folyadékpótlás nem csupán arról szól, hogy ki a győztes a sportitalok és a víz közötti küzdelemben. Arról van szó, hogy figyeljünk testünk igényeire, és megértsük, mikor nyúljunk a felturbózott koktélokhoz, és mikor válasszuk a hűvös, tiszta vizet. 

(Forrás: Mashed, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top