Életmód

Ezzel a 10 étellel felpörgetheted az anyagcserédet

Nyár közeledtével a legtöbben sokkal gyorsabb anyagcseréről álmodunk. Jó hír, hogy a leglassabb anyagcsere is fokozható bizonyos ételek fogyasztásával, így könnyebben fogyhatunk.

Rossz hír viszont, hogy a legjobb anyagcserefokozó módszer még mindig a sok mozgás. Ebből következik, hogy aki fogyni szeretne, az a jó táplálkozás mellett sem ússza meg a sportot.  

Akiknek nagyon gyors az anyagcseréjük, szinte bármit és bármennyit ehetnek, képtelenek akár egy grammot is felszedni. Az igazság az, hogy evolúciós szempontból ezt a fajta anyagcserét kis hatékonyságúnak nevezzük, és ha nem a modern kor túlfogyasztó időszakában élnénk, akkor ők (akik ma a szerencsés vékonyak) nélkülözés miatt hamarabb meghalnának, mint mi, akik diétázni kényszerülünk.

Sokunk anyagcseréje ugyanis olyan lassan működik, hogy pillanatok alatt meghízunk, és minden fogyási kísérletünk hiábavaló próbálkozásnak tűnik, a testünk ragaszkodik az elraktározott zsírhoz. Létezik tíz olyan élelmiszer, amit minden tavaszi diétába érdemes alkalmazni, ugyanis felpörgethetik az anyagcserénket.

  • Víz: A legjobb és egyben legolcsóbb anyagcserepörgető csodaszer, az bizony a tiszta víz. Megfelelő mennyiségű vízfogyasztás elengedhetetlen a fogyókúrához, szakemberek szerint 2,5-3 literrel kell meginnunk belőle naponta. Ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk, az anyagcserénk akár 30 százalékkal gyorsabb is lehet, ráadásul csökkenti az étvágyat is. Fontos, hogy már ébredés után is azonnal megigyunk egy pohár ébresztő vizet, majd kétóránként egy újabbat – akkor is, ha nem érzünk szomjúságot.
  • Zöld tea: A zöld tea értékes antioxidánsokat tartalmaz, koffeintartalma miatt élénkít, enyhe vízhajtó hatású, és a zsírégetéshez is hozzájárul. Egy csésze zöldtea képes felpörgetni az agyat és az idegrendszert, így az edzés sokkal hatékonyabb. Javítja kedélyállapotot, ami nem utolsó szempont a tavasz első napjaiban. Bár az igazi profik ízesítés nélkül fogyasztják, pár karika citrom még jobbá teszi.
  • Fahéj: Nem véletlen következik a zöld tea után, egy darabka teába főzött fahéj ugyanis segít szervezetünknek hatékonyabban feldolgozni a cukrokat, ezáltal pedig a megfelelő szinten tartja a vércukor szintet. Ha a vércukorszintünk túl gyorsan esik le, vagy túl alacsony, akkor éhséget érzünk, ezért mindig érdemes megfelelő szintre törekedni, csípős íze pedig serkenti az anyagcserét. Érdemes paradicsomos és húsos ételekben is kipróbálni.
Kevesebben panaszkodnak gyors anyagcserére, mint lassúra (fotó: getty images)

Kevesebben panaszkodnak gyors anyagcserére, mint lassúra (Fotó: Getty Images)

  • Grapefruit: Szintén jó hatással van az inzulinszintre, ráadásul tele van rostokkal, főleg, ha a gerezdek közti vékony hártyát is elfogyasztjuk. A rengeteg rost miatt a testünknek extra kalóriákat kell elégetnie, hogy meg tudja emészteni. A grapefruitban megtalálható gyümölcssav serkenti az emésztőnedvek termelődését is, ezzel támogatva az anyagcserét.
  • Natúr joghurt: Az endokrinológusok nem javasolják a fogyasztását a reggeli órákban, ugyanis erős az inzulinválasz rá, de délután már igencsak jót tehet nekünk, ha natúr joghurtot fogyasztunk uzsonnára. Magas a fehérjetartalma, ami nagyon sok energiát von el a szervezetünktől, miközben megemésztjük. Ráadásul a minden joghurtban jelen lévő probiotikumok megfelelő rosttal kiegészítve segítenek mikrobiomunknak egészségben és fitten tartani minket.
  • Zabpehely: A zabpehely rostjai csak zsírban oldódnak, így nagyon sok időbe telik, mire lebontjuk őket. Éppen ezért nem emeli meg az inzulinszintünket és felgyorsítja anyagcserénket is. Mivel teljes kiőrlésű gabona, érdemes odafigyelni a mikrotoxin-tartalmára. Változatos helyről szerezzük be, és csak kétnaponta fogyasszuk, de semmiképp ne űzzük az étrendünkből. Fontos, hogy a zabpehelyliszt már korántsem ilyen hasznos az anyagcserénk szempontjából, ugyanis az már egy tovább finomított élelmiszer, ami inkább lassítja, mint gyorsítja az anyagcserét.
  • Bab: Kevesen gondolnak a hüvelyesekre a diétákban, pedig a nagyon magas rosttartalma miatt kár kihagyni őket az étrendünkből. A rostok mellett sok fehérje van benne, ezért extrán sok ideig lehetünk tőle jóllakva. Egy csésze főtt babban megtalálható az egész napos rostigényünk 70 százaléka.
  • Csili: Mindegyik csípős paprikában kapszaicin található, ami az egyik legerősebb anyagcsere-tuningoló, amit csak megehetsz. A testünk még órákkal a csípős étel elfogyasztása után is magasabb fordulatszámon pörög, felgyorsítva ezzel a pulzusunkat, az emésztésünket, egyszóval az egész anyagcserénket.
A csípős étel gyorsítja az anyagcserét

Jó, ha csípős (Fotó: Getty Images)

 

  • Gyömbér: A gyömbérben is hasonló anyag található, mint a csiliben a kapszaicin. Ennek a neve gingerol, amely segít alacsonyan tartani a vércukor- és leptinszintet. A leptin egy zsírsejtekben termelődő hormon, ami nagyon fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere szabályozásában, valamint az étvágy és jóllakottság hosszú távú szabályozásában. Kutatások szerint nemcsak inzulinrezisztencia, hanem ún. leptinrezisztencia is létezik. Vagyis bizonyos emberek szervezete nem reagál a vérében keringő leptin jelzéseire, és állandó éhséggel küzd, ezért a leptinrezisztencia is felelős lehet az elhízásért.
  • Keresztes virágú zöldségek: Ó, igen, a brokkoli valóban a barátunk, de ha ki nem állhatjuk, akkor sem kell elszomorodni, ugyanis szintén keresztesvirágú zöldség a kelkáposzta, karfiol, kelbimbó, a lila és a zöld káposzta, sőt a kínai kel és a fodros kel is. A hírekben főleg a rákellenes tulajdonságaik miatt szerepelnek, de a gyorsabb anyagcserénk egyik legnagyobb támogatói is magas rost és fitonutriens tartalmuknak köszönhetően. Ezek a fitonutriensek fontos szerepet játszanak a cukorbetegség megelőzésében, javítják az inzulinérzékenységet és segítenek egyes tumorok kialakulásának megakadályozásában.

Nyárra lefogyunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top