Életmód
Szponzorált tartalom

Tények és tévhitek az izotóniás hidratálásról

Mi jut először az eszedbe a sportitalokról? Vajon mennyire egészségesek, és tényleg képesek segíteni az edzés hatékonyságát? Így találd meg a számodra legmegfelelőbbet!

Néhányan mellőzik az izotóniás italokat, mert nem ismerik a működésüket, és azt, hogy valójában mit is tesznek a szervezetünkkel. De ha jól választasz, nemcsak a teljesítményedet, a szívedet is óvhatod!

Mitől izo?

Gondolkoztál már azon, mitől hidratál az egyik ital, és mitől dehidratál a másik? A folyadék ozmotikus nyomása határozza meg azt, hogy pótolja, vagy éppen elvonja a vizet a vérből. Léteznek hipotóniás folyadékok – mint például a víz –, amik nem érik el a vér sűrűségét, nem tartalmaznak elektrolitokat, és bár könnyen folyadékhoz juttathatjuk általuk a szervezetünket, ugyanolyan gyorsan ki is ürülnek. Ezzel szemben a hipertóniás italok – például a hígítatlan gyümölcslevek –, amelyek sűrűsége nagyobb, mint a véré, és ugyan hidratálnak, de mielőtt ez megtörténne, a szervezetünk vizet von el, hogy a vér sűrűségére hígítsa fel őket.

Mivel a hidratáló hatásuk csak később érvényesül, sportolás közben ezek sem jó megoldások. A minőségi izotóniás sportitalok azonban a vér ozmotikus nyomásához, a vér összetételéhez hasonlók, képesek gyorsan felszívódni, és pótolni az elveszített ásványi anyagokat, elektrolitokat. Ezért, ha sportolás közben víz mellett izotóniás italokat is fogyasztasz, az energiád is kitart az edzés végéig, és rosszulléttel sem kell számolnod.

Energiaital vagy sportital?

Az energiaitalokról az évek alatt számos tanulmány született, amik be is bizonyították, hogy a fogyasztásuk növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ha valami, akkor az energiaital maga a megtestesült mesterséges ital, amihez egy minőségi izotóniás ital nem hasonlítható. Ha a sportital magas nátriumtartalommal rendelkezik, és Q10-koenzimet is adtak hozzá, biztos lehetsz benne, hogy a szíved és az érrendszered hálás lesz érte. De mi a szerepe a nátriumnak?

Az izzadással nátriumot is veszítünk, amiből, ha nincs elegendő mennyiség a szervezetünkben, nem tud elég vér termelődni, vagyis nagyobb terhelésnek tesszük ki a szívünket. Egy sportital energiaitalként is funkcionál, azonban fordítva ez nem igaz! Az izotóniás ital – az energiaitallal szemben – nem tartalmazhat vízelvonó koffeint, és nem lehet szénsavas sem.

Valóban egészségesek?

Tény, hogy a víz a szervezetünk nélkülözhetetlen része, de ha rendszeresen sportolsz, fontos, hogy az izzadás során elvesztett folyadékot pótold. A pótlás során azonban nemcsak a mennyiségre, hanem a minőségre is ügyelned kell, azaz arra, hogy az izzadás során elveszített ásványi sókat és elektrolitokat is pótold. Az elektrolitoknak fontos szerepe van a sejtek közötti kommunikációban, vagyis kulcsfontosságúak a szervezetünk számára. A leghatékonyabban az olyan izotóniás sportitalokkal tudod pótolni az elektrolitokat, amelyek nátriumban, tengeri ásványi anyagokban, B1-, C- és E-vitaminban, valamint regeneráló hatású antioxidánsokban is gazdagok.

Mivel sokféle sportital létezik, ezért mielőtt leemeled a polcról, nézd meg a címkét! Vitathatatlan, hogy számos sportital bővelkedik mesterséges ízfokozókban, de ne gondold, hogy nem találsz olyat, ami „tiszta”, azaz mentes a hozzáadott adalékanyagoktól. Sőt, ha laktózérzékeny vagy, akkor is találhatsz kedvedre valót, és még a környezetedet sem károsítod, ha olyat választasz, ami mellőzi a pálmaolajat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top