Életmód
Szponzorált tartalom

Rendszeresen futsz? Ezért fontos, hogy ne csak vízzel hidratálj futás közben!

Az életed a futás, de néha szédülsz és hányingered is van az edzés után? A szíved egészsége és a teljesítményed növelése megfér egymás mellett, ha tudod, hogyan és mivel hidratálj!

A futás az utóbbi években az egyik legnépszerűbb sporttá nőtte ki magát, azonban amellett, hogy megfelelő futófelszerelésben vágsz neki a kilométereknek, a folyadékpótlásra is nagy hangsúlyt kell fektetned.

Pótold a nátriumot, óvd a szívedet!

Ha komolyan veszed a sportolást, jó eséllyel tudod, hogy nem szabad megvárni azt a pontot, amikor már a szomjúság késztet arra, hogy igyál. Ez a dehidratáció egyik előjele, azonban ezt nem küszöbölheted ki azzal, ha az edzés előtt legurítasz 1 liter vizet. Helyette – ha hosszabb távon futsz – nem árt, ha már az edzés előtti napon elkezded a hidratálást, azonban tudd, hogy a víz önmagában nem elegendő.

Miközben izzadunk, nem csupán vizet, hanem ásványi anyagokat, elektrolitokat is veszítünk. Az egyik nélkülözhetetlen elektrolit a nátrium, ami többek között segít enyhíteni a szívedre eső terhelést, és abban is fontos szerepe van, hogy megfelelő mennyiségű vér termelődjön. Vagyis önmagában az ásványvízzel történő folyadékpótlás nem megoldás, mellette feltétlen fogyassz olyan izotóniás sportitalt, ami bővelkedik nátriumban. De azt is nézd meg, hogy a nátrium mellett még mit tartalmaz, és részesítsd előnyben az olyan italokat, amik mellőzik a pálmaolajat, valamint a mesterséges színezékeket!

Igyál rendszeresen!

Ha futás után hányingered van, és forog veled a világ, akkor tudd, a szervezeted ezzel két dologra hívhatja fel a figyelmedet: vagy nem kap elegendő mennyiségű folyadékot, vagy nem pótoltad a nátriumot. Ha csupán ásványvízzel akarod szinten tartani a vízháztartásodat, de nem ügyelsz az ásványi sók, valamint az elektrolitok bevitelére, szó szerint beleszédülhetsz az edzésbe.

A nátrium különösen fontos, ha izzadós vagy, ugyanis a verejtékkel a nátrium egy része is távozik. Amellett, hogy edzés előtt is iszol, futás közben is ragadd meg a kulacsodat, és kortyolj egyet-egyet: ha 1 óra alatt körülbelül 0,5 liter, nátriumban gazdag sportitalt megiszol, az nemcsak a szívednek, hanem a teljesítményednek is jót tehet. Persze, az edzés végeztével se hagyd abba a hidratálást: bő 1 órán belül igyekezz meginni 5-6 dl folyadékot, de gyümölcssalátát is készíthetsz ananászból, narancsból, grapefruitból – vagyis olyan gyümölcsökből, amiknek magas a víztartalma.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top