Életmód
Szponzorált tartalom

Ezt az 5 dolgot feltétlen tartsd be, ha rendszeresen sportolsz!

Ha rendszeresen mozogsz, biztos, hogy nem ismeretlen számodra a kitartás, és a határaid kitolása sem. Ahhoz azonban, hogy eredményesen és még sokáig sportolhass, ezeket a szabályokat érdemes betartanod!

A rendszeres sport nemcsak bomba alakot kölcsönöz és feszesebbé teszi a bőrödet, hanem növeli az energiaszintedet, az önbizalmadat is, vagyis könnyebben veheted a mindennapok kihívásait is. Néhány dologra azonban, a saját érdekedben érdemes figyelned, ha a sport az életed része!

Ügyelj a folyadékbevitelre!

Akár futsz, kerékpározol vagy jógázol, ha komolyan veszed, mindegyik sport megizzaszt. A folyadékpótlás azok számára is rendkívül fontos, akik nem sportolnak, de ha rendszeresen mozogsz, kiemelten ügyelned kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Egy átlagos, sport nélküli nap során alapesetben 1,5-2 liter vizet veszítünk a kilégzéssel, a napközbeni verejtékezéssel és a mosdóban – vagyis ha sportolsz, igyekezz minden nap legalább 3 liter folyadékot meginni! Fontos azonban kiemelni, hogy a napi 3 liter nem jelenti a maximumot, hiszen attól függően kell pótolnod, hogy milyen intenzitással edzel: egy intenzívebb edzés alatt akár 1 liter víz is távozhat a szervezetedből!

Pótold az ásványokat, nyomelemeket!

Sportolás közben természetes, hogy izzadunk, azonban ilyenkor nem csupán vizet veszítünk, hanem a vízzel együtt ásványi anyagokat is, amelyek a szerveztünk számára nélkülözhetetlenek. Ezért fontos, hogy ne csak ásványvizet fogyassz, hanem a hidratálást elősegítő elektrolitokban, antioxidánsokban gazdag izotóniás sportitalokat is – azonban arra ügyelj, hogy olyan mellett dönts, ami a gyomrodat is védi! A jó minőségű sportitalok C-, E- és B1-vitamint, valamint szívvédő Q10-koenzimet is tartalmaznak.

Mindemellett ihatsz még gyógyteákat, valamint leveseket, és persze a zöldségek, gyümölcsök is tökéletes kiegészítő-alternatívák. Arra is ügyelj, hogy még a szomjúságérzet megjelenése előtt pótold a folyadékot, ugyanis a dehidratáltság nemcsak a teljesítményedre, hanem az egészségedre, a szívedre és a tüdődre is rossz hatással lehet. Ha odafigyelsz arra, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot fogyassz, nagyobb eséllyel előzheted meg az izomgörcsöket, a fáradtságot, a hányingert és a súlyosabb dehidratáltság következményét, az ájulást is.

Melegíts be!

Hiába sportolnak régóta, sokan notóriusan igyekeznek megspórolni a bemelegítést. Pedig azzal, hogy felkészíted a tested, a szervezeted a sportra, nemcsak ráhangolódhatsz a mozgásra, de a sérüléseket is megelőzheted. Éppen ezért, még akkor is, ha macerásnak éled meg, minden egyes edzést bemelegítéssel kezdj, ha nem szeretnéd hosszabb távra kivonni magadat a forgalomból. Ugyanez igaz a levezető szakaszra is: az edzések végén ne feledkezz meg a nyújtásról sem!

Figyelj az étkezésedre!

Ha szeretnéd, hogy az ételek is támogassák a teljesítményedet, előre tervezd meg a heti menüt. Ha bevásárlólistával indulsz, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy olyan ételek kerülnek a kosaradba, amik jót tesznek a szervezetednek. Igyekezz minél több zöld színű zöldséget és sok gyümölcsöt enni a rostok miatt, amik segítik az emésztést, de ne felejtkezz meg a fehérjebevitelről sem – akkor sem, ha vegán vagy!

Számos alternatíva kínálkozik arra, hogy pótold az állati fehérjét: a csicseriborsó, a sárgaborsó, a vöröslencse, a vajbab, a tarkabab, az édesburgonya, és az olajos magvak is magas fehérjetartalommal rendelkeznek, azonban ezek mellett a B12-vitamin pótlására is ügyelj! Ha viszont húsimádó vagy, érdemes felkutatnod olyan hentesüzletet, amiről tudod, nem antibiotikumokkal és vízzel telepumpált csirkét és nyugtatón nevelkedett pulykát árulnak!

Ne hajtsd túl magad!

Ha rendszeresen sportolsz, biztos ismered az érzést, ami elkap, amikor észreveszed, egyre többet bírsz, egyre jobban teljesítesz. Ilyenkor könnyű átesni a ló túloldalára, arra azonban vigyázz, hogy fokozatosan terheld a szervezetedet. Ha kitartó vagy, a fejlődés törvényszerűen bekövetkezik, de csak akkor marad hosszú távú a siker, ha kis lépésekben haladsz előre, ügyelve a szervezetedre, az izmok, a szíved és a tüdőd fokozatos terhelésére. Ebben segíthetnek az étrendkiegészítők, az izotóniás sportitalok, azonban nézd meg a címkét, és olyat válassz, ami színezék nélküli, és a pálmaolajat is mellőzi – így nemcsak a saját egészségedet, de a környezetedet is óvhatod.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top