nlc.hu
Egészség

Mit árul el a vizelet színe?

Ez történik a testedben, ha kéket, rózsaszínt vagy neonsárgát pisilsz

Ideális esetben, vagyis ha eleget iszol, átlagosan napi 1,5 liter vizeletet termel a tested, ami sokat elárul az egészségi állapotodról.

A laborvizsgálatok során a vér mellett a vizeletből is nagyon sok dolgot kiolvashatnak a szakértők, az ugyanis, hogy mennyit és milyet pisilsz, nemcsak a veséid működéséről ad képet a hozzáértőknek, hanem az egész szervezet hogylétére is következtethetnek belőle.

nőnek pisilni kell

Bizonyos dolgok akár laborvizsgálat nélkül, neked is szemet szúrhatnak: megváltozhat a vizelet mennyisége, a színe vagy épp a szaga, de rögtön fontos hozzátenni, hogy ez nem minden esetben ad okot az aggodalomra.

Egyes ételek és italok egészen meglepő eltéréseket idézhetnek elő, a cékla például bordósra színezheti, míg a sok áfonyától vagy szedertől lilás árnyalatúvá válhat. A vízhajtó és vértisztító hatású, nagyon egészséges spárgától sajátos illata lehet a vizeletnek, ez azonban gyorsan elmúlik és csak azok számára lehet rémisztő, akik nem számítanak erre a furcsa változásra.

Ha ilyet pisilsz, minden oké!

Azt szokták mondani, hogy egy egészséges felnőtt normál folyadékfogyasztás mellett átlagosan naponta hétszer keresi fel a mellékhelyiséget, hogy pisiljen, ilyenkor pedig optimális esetben szalmasárga vagy annál is halványabb vizelet távozik a testéből.

Ha sötétebb árnyalatút vagy ennél kevesebbet pisilsz, az arra hívhatja fel a figyelmedet, hogy nem iszol eleget. Szerencsére ez könnyen orvosolható, ha tudatosan odafigyelsz arra, hogy több folyadékot vegyél magadhoz.

Mutatjuk, milyen színekkel találkozhatsz még – ha nem csak egyszeri alkalomról van szó, érdemes orvossal konzultálnod és/vagy laborvizsgálatot kérni!

Megnézem
Összes kép (5)

Nyitókép: Getty Images – SimpleImages

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top