Nagyon veszélyes ez az avokádós TikTok-trend!

Balogh Sarolta | 2023. December 06.
Mindig problémát okoz, hogyan tartsuk frissen avokádóink. Sokáig éretlen, hirtelen pedig túlérett. A jó tippekért most ne hallgassunk a TikTokra!

Lehet, hogy az avokádó nagyon finom, de ez a nagyon egészséges étel a konyhai frusztráció hírhedt forrása. Általában napokig kell türelmesen várni, hogy a kőkemény avokádó megérjen – és aztán úgy tűnik, hogy a tökéletességből percek alatt pépes lesz.

Amint fogyasztásra alkalmas az avokádó, sietnünk kell!

Hogyan lehet tehát meghosszabbítani az avokádó hasznos élettartamát? Pontosan ez az a fajta kihívás, amit a TikTok kreatív elméinek találtak ki. És ők nem okoztak csalódást. Egy népszerű videó azt ígéri, hogy az avokádó akár egy hónapig is frissen tartható, ha vízbe merítjük és a hűtőben tároljuk.

Ha ez túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen… nos, az is. „Ezt a látszólag hasznosnak tűnő TikTok-tippet akár úgy is fel lehetne címkézni, mint egy útmutatót az esetleges ételmérgezéshez – állítja Carly Sedlacek, regisztrált dietetikus. Íme, miért.

Biztonságos-e az avokádó vízben való tárolása?

Hogy egyértelmű legyen, a válasz erre a kérdésre határozott NEM! Ezt a véleményt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is széles körben osztotta, miután az avokádótárolási hack trendi lett a közösségi médiában.

Nem ritka, hogy az avokádó dudoros külső héján baktériumokat találunk. Egy FDA-vizsgálat a vizsgált gyümölcsök közel 18%-án mutatott ki Listeria monocytogenest. A szalmonella a mintavételezett avokádók 0,74%-án bukkant fel.

De várjunk csak! Ez még rosszabb! Az FDA kutatói azt is megállapították, hogy az avokádó vízben tartása egyes esetekben lehetővé tette, hogy a Listeria monocytogenes átjárja a héj alatti húsos pépet. (Ezen a ponton még az avokádó megmosása sem segít.)

„Ha vízbe tesszük az avokádót, akkor valójában csak egy szaporodóhelyet képezünk a jelen lévő baktériumok számára – mondja Sedlacek. – Ez a TikTok-hack az élelmiszermérgezés receptje. Nagyon, nagyon rossz.”

Mindkét baktériumtípus gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, például hasmenést, gyomorgörcsöket, hányingert és egyéb meglehetősen kellemetlen tüneteket.

Hogyan lehet a legjobban tárolni az egész avokádót?

Épp most tértünk haza a közértből egy kemény avokádóval teli zacskóval. Hová tegyük őket érni? „A legjobb, ha a pulton hagyjuk őket” – tanácsolja Sedlacek.

De mindenképpen ellenőrizzük naponta az avokádókat. (Pillanatok alatt megérhetnek!) Az avokádó fogyasztásra kész állapotának jelei a következők:

Ha az avokádó fogyasztásra kész, a hűtőszekrénybe helyezés lelassíthatja az érési folyamatot. „Ezzel egy-két nappal többet nyerhetünk – de ne várjunk túl sokáig a felhasználásával” – mondja Sedlacek.

Hogyan kell tárolni a felszeletelt avokádót?

Ne féljünk, ha reggel csak egy fél avokádót használtunk fel. A maradékot a holnapi reggelihez is elfogyaszthatjuk, ha betartunk néhány tárolási lépést.

Egy fél avokádót már sokkal kényesebb tárolni.

Az avokádó krémes pépje hajlamos nem túl gusztusos barna foltokat „növeszteni”, ha a kint hagyjuk a konyhapulton. A gyümölcsben található enzim hozza létre ezeket a foltokat, amikor levegővel és oxigénnel érintkezik.

A következő lépésekkel lelassíthatjuk ezt az oxidációs folyamatot, és megőrizhetjük az avokádó frissességét.

Az avokádó biztonságos élvezete

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az emberek szeretik az avokádót. Ami még jobb, hogy a tápanyagokban gazdag gyümölcs szuperélelmiszernek minősül.

Ez az egészséges hírnév az, ami az avokádó iránti érdeklődést táplálja. Néhányan mégis ellenállnak a gyümölcs megvásárlásának, aminek egyik leggyakoribb oka, hogy mennyire romlandó. Senki sem akar több száz forintot kidobni egy avokádóra, hogy aztán végignézze, ahogyan az avokádó pépessé válik.

„Ezért érthető, hogy a TikTok-hack miért lett olyan népszerű – mondja Sedlacek. – De ez tényleg nem egy jó ötlet.”

(Forrás: Cleveland Clinic, Fotó: Unsplash)

Exit mobile version