nlc.hu
Egészség

Vágás nélküli zöldhályog kezelés SOTE

Magyarországon érhető el először a vágás nélküli zöldhályog kezelés

A glaukóma vagy zöldhályog már népbetegségnek számít, a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte.

Magyarországon elsőként gyógyítják vágás nélkül, lézersebészeti eljárással a zöldhályogot a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján, adta hírül még augusztus végén az intézmény. Az eljárást már három éve tesztelik egy kutatási program keretében, eddig 70 páciens látását sikerült megmenteni.

„Az eddigiekben jó eredményekről tudunk beszámolni, sok betegnél sikerült a szemnyomást a kompenzált tartományban tartani. Ezek a betegek két-három-négy szemcseppet is kénytelenek használni ahhoz, hogy tartományon belül maradjanak, a beavatkozás segítségével ezek száma csökkenthető, ami lényeges életminőségbeli javulást tud eredményezni” – mondta el Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója az nlc-nek.

Az úgynevezett femtoszekundumos trabekulotómia nevű kezelés technikájában megegyezik a korábbi invazív műtéttel, viszont azzal a fontos különbséggel, hogy a szem megnyitása nélkül végzik. Az eljárás legfőbb előnye, hogy speciális képalkotó eszközzel és rendkívül érzékeny kamerarendszerrel kívülről lehet azonosítani a szemen belül a beavatkozás pontos helyét.

A kezelés ambulanter történik, csepp-érzéstelenítésben, fekvő testhelyzetben, egy kézi kamerát helyezünk először a szemfelszínre, ami megmutatja a teljes anatómiai részletességgel a csarnokzugnak az állapotát. A csarnokzug az a hely a szemen belül, ahol elvezetődik a csarnokvíz. Ha nem vezetődik el annyi, mint amennyi termelődik, akkor emelkedik a szemnyomás, tehát gondoskodni kell róla, hogy több csarnokvíz tudjon elvezetődni. Ezt egy nyílás készítésével lehet elérni, amit eddig csak egy szemmegnyitó műtéttel tudtunk elkészíteni, de a lézeres eljárás megkerüli ezt a szemészeti beavatkozást. Ez azért fontos, mert a szemmegnyitó műtétnél olyan problémák fordulhatnak elő, hogy hirtelen nagyon leesik a szemnyomás, vagy épp hogy megemelkedik, mert egy gyulladásos reakció következik be. Általában ezek a műtétek jól mennek, de néhány százalékban azért szövődmények – például fertőzés, szaruhártyaprobléma, lebenyelégtelenség – felléphetnek. Ezek a látóidegre káros hatással vannak, és a látótérkiesést esetleg fokozni tudják.”

Femtoszekundumos trabekulotómia

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Népbetegségről van szó

A glaukóma, vagyis a zöldhályog fennállásakor a szemnyomás és a látóideg keringése közötti egyensúlybomlás okozza a látásfunkció csökkenését. A látáskárosodást és akár vakságot is okozó szembetegség a 60-70 év feletti lakosság mintegy 10-15 százalékát érinti világszerte. Mivel az életkor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága, így ma már népbetegségnek számít.

Először csak nem vesz észre egy oldalról kanyarodó biciklit, vagy egy közlekedési táblát. Ahogy szűkül be a látótér, úgy romlik a látás. Utoljára a centrális rostok szoktak elveszni, az már egy nagyon súlyos látáskárosodással jár. A műtét lényege, hogy amit eddig kívülről tudtunk elvégezni, ahhoz nem kell már megnyitni a szemgolyót. Egy képalkotó eljárás segítségével láthatóvá tudjuk tenni a csarnokzugot és annak pontos anatómiai részleteit, és azon egy téglalap alakú nyílás készítésével a csarnokvizet hatékonyan el tudjuk vezetni, emiatt a szemnyomás 25-30 százalékkal azonnal csökkenthető.

Glaukóma típusok

Kétfajta glaukóma létezik. A primer, vagy nyitott zugú glaukóma lassú lefolyású, fájdalommentes elváltozás, ami alattomosan kezdődik, mivel a látótér széle kezd el beszűkülni, így a betegek nem feltétlenül veszik észre. Ezért fontos, hogy az 50-55 év feletti korosztály évente részt vegyen szemnyomásvizsgálaton, ezzel ugyanis felismerhető a probléma. Ha valaki akkor fordul orvoshoz, amikor látásromlással jár, abban a fázisban a betegség visszafordíthatatlan.

A másik, zárt zugú fajtája glaukómás rohammal kezdődik. Ez azt jelenti, hogy megemelkedik a szemnyomás, ami erős fájdalmat, feszülést okoz a szemben, a halántéktájon pedig fejfájás jelentkezik. Az egyértelmű jelzőtünetek miatt jól beazonosítható, ám amikor hányinger is társul a tünetekhez, akkor sokszor gyomor-bélrendszeri panaszra gyanakodnak, és nem kerül sor szemészeti vizsgálatra. A roham során 18-20 Hgmm helyett 60-80 Hgmm-re is megemelkedhet a szemnyomás, amit rögtön kezelni kell, ellenkező esetben tartós látáscsökkenés vagy vakság is lehet a következménye – figyelmeztet a szakember.

Nyitott zugú glaukóma esetén az eljárással tartósan, egyetlen beavatkozással csökkenthető a szemnyomás hegesedés nélkül, hiszen lézer pontosságú mikrosebészeti eljárásról van szó. A beavatkozás célja a szemnyomás csökkentésén túl, hogy a folyamatosan és tartósan használt szemcseppek elhagyhatóak legyenek, mivel az ezekben található tartósítószer hosszú távon a szemfelszínt károsítja (égő, csípő, szúró érzést és szemkönnyezést okoz).

Femtoszekundumos trabekulotómia

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

„Maga a beavatkozás körülbelül 10 percet vesz igénybe, ambulanter végezhető, és utána a beteg az otthonába távozhat. Természetesen a műtét után mérünk egy szemnyomást, és bizonyos időnként ellenőrzést is végzünk. Hároméves eredményekről tudunk beszámolni, a nyílás nagyon szépen megmarad a harmadik év után is, nincsen gyulladásos reakció, nincsen hegesedés, nincsen nagy szemnyomás-ingadozás, tehát a szemmegnyitó műtét szövődményeit ezzel ki lehet védeni.”

Dr. Nagy Zoltán Zsolt szerint a klinikai vizsgálat sikeres befejezése után, várhatóan mintegy két éven belül a legtöbb nyitott zugú glaukómás beteg számára elérhető lesz a modern és szövődménymentes műtéti eljárás a Semmelweis Egyetemen.

És hogy jelenleg kik jelentkezhetnek?

„A műtét előtt egy nagyon részletes vizsgálatot kell végezni, amiben megállapítható, hogy a betegnek milyen stádiumban van a szeme. Jelenleg ez még egy vizsgálati stádiumban van, jövő év elejére várható ennek a jóváhagyása az európai hatóságok által. Ez egy részletes látóélesség-vizsgálatot jelent, szaruhártya vastagság mérést, szaruhártya törőerő mérést, látótérvizsgálatot, szemnyomásmérést nonkontakt és kontakt módszerrel, valamint szemfenékvizsgálatot és a látóidegről készült nagy felbontású, úgynevezett OCT-felvételek készítését.

Ez mutatja meg, hogy az illetőnek a glaukómája kezdeti, közepes vagy előrehaladott stádiumban van. Jelenleg a 40 év feletti kezdődő, valamint közepes stádiumú páciensek vonhatók be a kezelésbe” – mondta el a professzor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top