nlc.hu
Egészség

Az e-cigi veszélyei

Súlyos veszélyeket rejt az e-cigi – figyelmeztet a fogorvos

Fogszuvasodást és ínybetegséget kialakulását kockáztatják az e-cigi használói – figyelmeztet egy fogorvos.

Akár a dohányzásról való leszokás érdekében, akár egyszerűen csak egy kis szórakozás miatt, sokan vásárolnak e-cigiket. De egyre több a bizonyíték, hogy az ízesített levegőjű készülékek rendszeres használata súlyosan károsíthatja az egészséget.

A LadBible cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy bár az e-cigi állítólag jobb, mint a hagyományos cigaretta, az e-cigarettában termelődő veszélyes vegyi anyagok tüdőbetegséget, valamint különféle szívproblémákat okozhatnak.

napszemüveges férfi lila füstben

A dohányzás káros az egészségre (Fotó: Pexels.com)

Most egy fogorvos is figyelmeztetést adott ki, tapasztalva, milyen a felhasználók nyelve. Van egy olyan állapot ugyanis, amikor az e-cigi használói elveszíthetik az ízlelésüket – néhányan csak pár órára, mások viszont napokig-hetekig.

De míg sokan ezt csak némi kényelmetlenségnek tekintik, Dr. Abdul Azizi, a Harley Private Dentist klinika fő fogorvosa elmagyarázza, hogy ez valójában sokkal komolyabb probléma is lehet.

„Az eszközből áramló gőz számos potenciális veszélyt jelent a száj egészségére” – mondja. „Először is, az e-folyadékokban lévő hő és vegyszerek szájszárazságot okozhatnak. Másrészt a készülék használata megnöveli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát.”

Ráadásul, az e-cigarettában lévő nikotin összehúzhatja az ereket, rontva az íny egészségét, és potenciálisan fogak elvesztéséhez vezethet.

„Emellett az e-liquidekben található vegyi anyagok, beleértve az ízesítőanyagokat is, irritálhatják a száj szöveteit, kellemetlen érzést és gyulladást okozva. A porlasztás szintén hozzájárulhat a fogak elszíneződéséhez és kopásához, míg a nikotinstimuláció miatti fokozott fogcsikorgatás fogászati problémákhoz vezethet.”

A legjobb tehát felhagyni az e-cigi használatával, emellett a jó szájhigiénia fenntartása napi kétszeri fogmosással és napi fogselyem használatával létfontosságú a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzésében.

Érdemes rendszeresen fogorvoshoz járni, emellett sokat hidratálni, hogy elkerülhető legyen a szájszárazság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top