A gyömbértea nagy múltra tekint vissza, már 5000 évvel ezelőtt használták Kínában egészségügyi problémák orvoslására. A gyömbér jóval később terjedt el Európában, eredetileg kulináris fűszerként alkalmazták. De miért igyunk gyömbérteát?
Segíthet enyhíteni az emésztési kellemetlenségeket
A gyömbértea ismert az emésztési problémákat csillapító hatásáról, és különösen az émelygés enyhítésében hatásos.
Egy tanulmány szerint, reggeli rosszullét esetén ugyanolyan hatékony lehet, mint egyes gyógyszerek, ráadásul kevesebb mellékhatással.
Gyulladáscsökkentő
A gyömbér kulcsfontosságú gingerolként és fitonutrienseket tartalmaz. A kutatások kimutatták, hogy ezek a vegyületek antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Segíthet csökkenteni a vérnyomást
Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak gyömbérteát, azok sokat tesznek a magas vérnyomásuk csökkentéséért.
Segíthet a fogyásban
A gyömbér pozitív hatásának köszönhetően hozzájárul a sikeres fogyókúrához, hiszen szabályozza az étvágyat, elősegíti a termogenezist.
Felveszi a harcot a migrénnel
Elég sok kutatást végeztek a gyömbérrel és annak fájdalomcsillapító tulajdonságaival kapcsolatban, beleértve a fejfájással és migrénnel küzdők számára nyújtott lehetséges előnyeit is.
A kutatók arra jutottak, hogy a gyömbértea fogyasztása segít a fejfájás megelőzésében és annak enyhítésében.
Antioxidánsban gazdag
A gyömbér magas antioxidáns-tartalmú, ráadásul antiproliferatív hatást fejt ki a daganatos sejtekre, különösen a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetében. A gyömbértea rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatást is kiválthat.
Mindenki számára fogyasztható a gyömbértea?
Előfordulhat, hogy a gyömbértea fogyasztása mellékhatásokat okozhat, például puffadást vagy gyomorégést. Potenciális vérnyomáscsökkentő hatása miatt mérsékelten kell fogyasztania az alacsony vérnyomásúaknak vagy bármilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedőknek.
Ettől függetlenül a gyömbértea bármely napszakban fogyasztható.
Gyömbértea
Hozzávalók:
1 darabka gyömbér
1 liter víz
2-3 evőkanál méz
1 citrom leve
1-2 csipet fahéj
Elkészítés:
Reszeljük le a gyömbért, majd forrázzuk le forrásban lévő vízzel. Körülbelül 5-7 percig áztassuk, majd szűrjük le. Mézzel, friss citrommal, kis fahéjjal ízesítjük, melyeket azután érdemes hozzáadni, hogy a tea 70 fok alá hűlt, hogy a vitamintartalom ne károsodjon.