nlc.hu
Egészség

Autisták Magyarországon

11 év alatt csaknem megtriplázódott az autisták száma Magyarországon

Évekbe telhet, míg valaki fejlesztéshez jut.
autista

A KSH adatai szerint 2011 és 2022 között  csaknem megháromszorozódott a 19 év alatti autisták száma – számolt be az RTL Híradó. A kormány és a szakemberek is egyetértenek abban, hogy valójában nincs több autista, csak egyre inkább felismerik őket, pedig ez nem könnyű. “Egy tünet az nem tünet. Itt olyan mintázatokat keresünk, amik gyakorlatilag kisgyermekkortól a felnövekvés minden időpillanatában valamilyen formában megjelennek és utalnak arra, hogy itt tartósan van valami összeillési nehézség, fejlődési sajátosság” – mutatott rá Dr. Turi Annamária pszichiáter.

Az RTL Híradónak nyilatkozó érintett szülők úgy látják, hogy az állami rendszerben évek telhetnek el, míg valaki fejlesztéshez jut. “Az állami rendszer az olyan, hogy hetek, akár hónapok is eltelhetnek, amíg az óvoda jelzésére a gyerek bekerült a kerületi szakszolgálathoz, majd hónapok is eltelhetnek míg a megyei bizottsághoz bekerül a gyerek. Tehát hónapok telnek el úgy, hogy nincsen fejlesztés” – panaszolta egy anyuka, aki végül egy év után magánúton jutott diagnózishoz, amivel elindulhattak fejlesztésekre. Havonta több százezer forintot költ logopédusra, gyógypedagógusra, pszichológusra, most pedig iskolát keres az autista kislányának, de úgy érzi, hogy kevés lehetőségük van, pedig egyre több az autista gyerek.

A kormány szerint minden segítséget megkapnak az érintettek. A Belügyminisztériumnál azt nyilatkozták, hogy folyamatosan nő a gyógypedagógusok száma, és az érintett tanulók 70 százaléka integrált ellátást kap. 

Az RTL Híradónak nyilatkozó gyógypedagógus szerint azonban sok helyen nem tudnak mit kezdeni a speciális nevelési igényű gyerekekkel. Véleménye szerint több szakember kellene, valamint társadalmi szemléletváltás is, hogy az oktatási rendszer ne akarja normalizálni az autista gyerekeket.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top