nlc.hu
Egészség

Napi egy alma az orvost tényleg távol tartja?

Napi egy alma az orvost távol tartja? Mi igaz a mondásból?

Előszeretettel hangoztatjuk az ismerős frázist, de honnan ered ez az egész? És a legégetőbb kérdés: tényleg így van? Utánajártunk.

Ha egészségről van szó, kapásból legalább tíz különböző mondást fel lehetne sorolni, ami valamiféle jó tanácsot rejt magában. És akkor még nem is beszéltünk az olyan életmódmítoszokról, mint ami például a 10 ezer lépés körül alakult ki, pedig a dolog csak egy reklámfogásnak indult, most pedig mindenki készpénznek veszi. (Hozzátesszük, mozogni kell és fontos, és azért napi 10 ezret lépni igenis jót tesz a testnek.)

Kicsit erre hajaz a napi egy alma az orvost távol tartja hangzatos tanácsa is, mert mi, emberek úgy vagyunk kalibrálva, hogy legyen valami fogódzó, ami alapján azt mondhatjuk: tettünk az egészségünkért. Az alma pedig erre remek alternatívát nyújt, hiszen könnyen elérhető, finom, és vitaminban is gazdag.

Az alma sikertörténete

A Notes and Queries brit folyóirat volt az első, aki közzétette a mondást, miszerint egyél egy almát lefekvés előtt, és megakadályozod, hogy az orvos megkeresse a kenyerét. Mindez nagyjából 1866-ra datálható, de abban a formájában, ahogyan ma ismerjük, 1913-ban került a köztudatba az angolszász mondás alapján. Az orvos ezekben az időkben (is) igazi luxusnak számított, ezért tényleg csak akkor hívták házhoz, ha már nagy szükség volt rá, egyébként pedig a jól bevált népi gyógymódokat használták, amilyen az alma is volt.

Caroline Taggart, az An Apple a Day: Old-Fashioned Proverbs and Why They Still Work (Egy alma egy nap: régimódi közmondások és miért működnek még mindig) című könyv szerzője azt mondja, lehet, hogy a kifejezés meglehetősen új, de maga a fogalom egyáltalán nem az. Már az ókori rómaiak is tisztában voltak az alma egészségre gyakorolt pozitív hatásaival, sőt, a gyümölcs a hagyományos ajurvédikus gyógyászatban is felbukkant 1500 évvel ezelőtt Dél-Ázsiában.

Tényleg igaz?

Kutatók és orvosok számos tanulmányt végeztek az elmúlt évek, évtizedek során az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásairól, hogy megnézzék, csökkenthető-e az orvosnál tett látogatások száma pusztán erre alapozva.

2011-ben egy holland kutatócsoport azt publikálta, hogy az alma és a körte fogyasztása segíthet megelőzni a sztrókot, 2012-ben pedig az Ohio Állami Egyetem tanulmánya megállapította, hogy napi egy alma elfogyasztása jelentősen csökkenti a koleszterin szintjét az 50 év felettiek esetében.

2015-ben a Michigani Egyetem kutatói több mint 8 ezer ember orvos látogatási szokásait elemezték, kifejezetten arra keresve a választ, hogy az almafogyasztók vajon kevesebbet járnak-e dokihoz. A konklúzió az lett, hogy statisztikailag nincs nagy különbség almások és nem almások között, az azonban kiderült, hogy kevesebb vényköteles gyógyszert váltanak ki, akik napi szinten fogyasztják a gyümölcsöt.

Hófehérke jelenet

Vigyázz, kitől fogadsz el almát! (Fotó: Profimedia)

Igen, egyél almát!

A helyzet a következő: öregasszonynak öltözött idegenektől ne fogadj el almát, mert lehet, hogy mérgezett, de egyébként nem teszel rosszat, ha beépíted a fogyasztását a napjaidba. Az alma ugyanis tele van fontos tápanyagokkal, rostokkal és vitaminokkal is. Egy közepes méretű gyümölcsben 4,5 gramm rost található, fedezi a napi C-vitamin-szint 9%-át, ezenkívül réz, kálium és K-vitamin szempontjából is fontos élelmiszer. Ráadásul antioxidánsokban is gazdag, vagyis a rákmegelőzésben is szerepe van.

És csak hogy még inkább növeljük az renoméját (nem, ez nem egy fizetett almalobbi-hirdetés), egyéb jótékony hatásairól se feledkezzünk meg. A rendszeres almafogyasztás csökkenti a csontritkulás kockázatát, serkenti az agyműködést (kifejezetten hatékony az időskori szellemi leépülés ellen), kutatások szerint pedig az asztma és a cukorbetegség kockázatát is mérsékli.

Forrás: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top