nlc.hu
Egészség

Bemutatjuk a pozitív öregedést

Az életkori diszkrimináció megrövidítheti az életed – Bemutatjuk a pozitív öregedést

A pozitív öregedés egy olyan megközelítés, amely az egészséges gondolkodásmódot bátorítja arra, hogy idősebb korunkban is fizikailag, szociálisan és kognitív szempontból aktívak maradjunk. Mert az időskor pont annyira teljes értékű életmódot érdemel, mint az életünk korábbi szakaszai.

A pozitív öregedés az életminőség fenntartásáról vagy javításáról szól, azon alapul, hogy nem hiszünk abban, hogy a legjobb éveink már mögöttünk vannak, mire középkorú nők leszünk. A pozitív öregedést egészséges öregedésnek, produktív öregedésnek vagy kompetens öregedésnek is nevezik.

Az életkori diszkrimináció hatása

Ma már egyre hosszabb az átlagéletkor, így foglalkoznunk kell az időskorral kapcsolatos szokásokkal annak érdekében, hogy teljes, kielégítő életmódot tudjunk kialakítani életünk későbbi éveiben. A pozitív öregedés egyszerűen a pozitív hozzáállás és az egészséges életmód fenntartására utal. Bár ez könnyűnek tűnik, az időskorhoz kapcsolódó sztereotípiák és negatív hozzáállás akadályokat gördíthetnek a kiteljesedett öregség útjába.

A World Values Survey (WVS) – egy társadalomtudósok által végzett kutatási projekt – 57 országban több mint 83 ezer embert kérdezett meg minden korosztályból az öregedéssel kapcsolatos érzéseikről. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elemezte a WVS adatait, és megállapította, hogy a felmérésben részt vevők 60 százaléka szerint az idős embereket nem tisztelik. Érdekes módon az idősebb generációk iránti tisztelet legalacsonyabb szintjéről a magasabb jövedelmű országokban számoltak be.

Ezek az öregedéssel és az idősekkel kapcsolatos negatív attitűdök, amelyek a WVS-ben tükröződnek, káros hatással lehetnek az idősek fizikai és mentális egészségére.

A Yale Egyetem tanulmánya az ageizmus idősekre gyakorolt hosszú távú egészségügyi következményeit vizsgálta: a kutatók megállapították, hogy az életkori diszkrimináció potenciálisan megrövidítheti az idősek életét.

A Yale-tanulmány 660 50 éves és idősebb idős embert követett nyomon. A vizsgált csoportban azok az idősek, akik pozitívabb nézeteket vallottak az öregedési folyamatról, 7,5 évvel tovább éltek, mint azok, akik negatívan ítélték meg az öregedést. Azok az idősek, akik tehernek érzik magukat mások számára, saját életüket is kevésbé értékesnek tekintik, ami viszont növeli a depresszió és a társadalmi elszigeteltség kockázatát, amelyekről kimutatták, hogy az idősek „csendes gyilkosai”.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A pozitív öregedés mozgalom

Természetesen az egészségünk függ a genetikától is, nincs teljes körű ráhatásunk, de az egészségi állapotunk és általában az öregedési folyamat számos szempontból jól befolyásolható. Az egészség azonban nem csak a betegségek hiányát jelenti. A pozitív, egészséges öregedés koncepciója minden ember számára elérhető, aki hajlandó azon dolgozni, hogy rövid távon jobb döntéseket hozzon, hogy hosszú távon javítson az életén.

A pozitív öregedés alapvetően azt jelenti, hogy az öregedésről mint az élet egészséges, normális részéről pozitívan vélekedünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy idősebb korunkban is folytathassuk mindazt, amit szeretünk és ami fontos számunkra.

 

Dr. Manfred Diehl, a Coloradói Állami Egyetem professzora évtizedek óta az egészséges öregedéssel foglalkozik. Kiterjedt kutatásokat végzett a felnőttek saját öregedési folyamatukról alkotott elképzeléseiről, valamint arról, hogy a középkorú és idősebb felnőttek öregedéssel kapcsolatos negatív nézeteinek megváltoztatása hogyan segíthet kialakítani új magatartásformákat a pozitív öregedés érdekében. Dr. Diehl ennek érdekében azt javasolja, hogy az idősek:

  • Maradjanak fizikailag aktívak, végezzenek naponta legalább 30 perc testmozgást.
  • Végezzenek szellemi kihívást jelentő tevékenységeket, és soha ne hagyják abba a tanulást.
  • Táplálkozzanak egészségesen, aludjanak eleget, kerüljék a túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást.
  • Maradjanak kapcsolatban másokkal, ápolják aktívan a kapcsolataikat, köztük a fiatalokkal is.
  • Kérjenek segítséget, ha szükséges, és fogadják el az időskori korlátaikat.
  • Tűzzenek ki célokat maguk elé, és tegyék meg az elérésükhöz szükséges lépéseket.
  • Minimalizálják a stresszt, gyakorolják az egészséges megküzdési technikákat, és tanuljanak meg pihenni és lazítani.
  • Rendszeresen járjanak orvosi vizsgálatokra és vegyék igénybe az egészségügyi szűrővizsgálatokat.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

A positive aging mozgalom fontos alappillére, hogy a standardoknak való megfelelés helyett tanuljuk meg a saját egyediségünket értékelni. A hiarulonsavas bőrfeltöltés segít kihangsúlyozni az arc előnyös részleteit és harmonizálni a megjelenésünket, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kezelésekben jártas és megfelelő végzettséggel rendelkező szakembert, illetve megbízható szolgáltatót válassz.

A cikk létrejöttét a Juvederm támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top