Ha elindítunk egy egyszerű Google-keresést a megmaradt, kihűlt rizsről rengeteg figyelmeztető adat nyílik meg előttünk. Számos fórum szerint a hideg rizs elfogyasztása komoly problémákat okozhat. Vannak, akik emésztési problémákról panaszkodnak, míg mások arra figyelmeztetnek, hogy halálos! Igen, a rizs.
Kiderült, hogy a pletykákban van egy kis igazság!
A baj magával a rizzsel kezdődik, jóval a főzés előtt. A nyers rizs tartalmazhat egy Bacillus cereus néven ismert baktériumot, amely a talajból származik, és spórái azt is túlélik, ha a rizs teljesen megfőtt. Ha a főtt rizst szobahőmérsékleten hagyjuk, a Bacillus cereus spórái teljesen kifejlett baktériumokká fejlődhetnek, aminek súlyos következményei lehetnek az egészségünkre.
Az egyik ilyen következmény lehet a hányinger és hányás, akár hat órán keresztül, míg a másik kellemetlen hatás a hasi fájdalom és hasmenés, amely akár 15 órán keresztül is fennállhat. Mindkét tünettípus ételmérgezésnek minősül; általában 24 órán belül elmúlnak.
A Bacillus cereus által okozott betegségek sok esetben enyhék. Ezek a tünetek azonban halálossá válhatnak fiatalok, idősek és legyengült immunrendszerűek számára. Ha olyan rizst eszünk, amely túl sokáig volt szobahőmérsékleten, vagy amelyet nem melegítettek fel alaposan, előfordulhat, hogy lenyeljük a Bacillus cereust. Minél tovább áll a rizs szobahőmérsékleten, annál több idejük van a baktériumspóráknak a növekedésre – és annál nagyobb a kockázata annak, hogy a rizs megbetegítsen.
A főtt rizst szinte azonnal el kell fogyasztani, a maradékot pedig a tálalás után egy órán belül le kell hűteni. A főtt rizst hűtőszekrényben kell tárolni, majd egy napon belül elfogyasztani, de csak alapos felmelegítés után. Ha lenyeljük a baktériumokat, nem biztos, hogy azonnal megbetegszünk, mert akár 16 óráig is megbújhat a szervezetben a baktérium, mielőtt a tünetek megjelennének.