nlc.hu
Egészség

22 éves férfinél állapítottak meg demenciát

„Ha elmegy a boltba, elfelejti, miért van ott” – Demenciát diagnosztizáltak egy 22 éves férfinél

Édesanyja otthagyta az állását, hogy a nap 24 órájában tudjon gondoskodni a 22 éves, demenciában szenvedő fiáról.

Demenciát diagnosztizáltak egy 22 éves angol férfinál, ezzel az édesanyja szerint ő a legfiatalabb ember, akinél ezt a betegséget megállapították az Egyesült Királyságban.

A Norwichben élő édesanya, Sam Fairborn azt mondja, úgy kell gondoskodnia a fiáról, mint egy 70 éves emberről. Az Egyesült Királyságban csupán a népesség 0,1 százalékánál diagnosztizálnak demenciát 65 éves kor alatt, de az elképesztően ritka, hogy valakit a húszas évei elején érjen a betegség. 

Andre Yarham tünetei először 2022 novemberében jelentkeztek. A szokásosnál sokkal lassabban kezdett mozogni és beszélni, és üres tekintet ült ki az arcára. Az MRI-vizsgálat tárta fel, hogy demenciája van. Az orvosok sorvadást találtak a homloklebenyében, az agy azon területén, amely a korral általában zsugorodik. Édesanyját lesújtotta a diagnózis, ráadásul autizmust is megállapítottak Andrénál – utóbbi nem lepte meg a 47 éves nőt, mert korábban egy teszt már valószínűsítette ezt.

Egy orvos agyról készült felvételek néz

Fotó: Getty Images

„Az autizmus-teszten magas pontszámot ért el, de a várólista öt-hét év volt, így egy családtagunk kifizette, hogy magánrendelésre menjünk – emlékezett vissza az anya. – Ezalatt tudtam, hogy valami még nincs rendben. Egyre kevesebbet beszélt, egyre lassabban mozgott, mintha csak megpróbálná feldolgozni, amit kértek tőle.”

A 22 éve André éjjel-nappal felügyeletre szorul, így édesanyjának ott kellett hagynia a sofőri állását, hogy gondoskodhasson a fiáról. „Kiválasztom Andre ruháit, segítek neki fürdeni, mivel nem emlékszik, hogy mit csináljon a zuhany alatt, elkészítem neki az ételt és az italt” – mondta Fairborn. – Általában reggelente el szokott menni a boltba, hogy vegyen magának egy energiaitalt, de most, ha elmegy, elfelejti, hogy miért is van ott” – tette hozzá.

Andre jelenleg egy genetikai vizsgálaton vesz részt, hogy megállapítsák a betegségének az okát. A család reméli, hogy a teszt után a férfi bekapcsolódhat egy klinikai kísérletbe. „Még ha nincs is gyógymód, márpedig demenciára nincs, bármilyen kísérlet, amelyben részt vehetünk, segíthet – mondta az édesanya. – Lehet, hogy Andrénál már nem változtat semmin, de bármilyen kutatási eredmény segíthet valaki másnak a jövőben.”

Az orvosok azt mondták Andre édesanyjának, hogy fia gyógyulási esélyei csekélyek, és valószínűleg rövidebb ideig fog élni. Hogy ez hány évet jelent, azt nem mondták meg, ezért a család szeretné a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Létrehoztak egy GoFundMe adománygyűjtő oldalt, hogy finanszírozni tudják Andre bakancslistáját; szeretne például részt venni a londoni Harry Potter stúdiótúrán és a Shrek’s Adventure-ön. Kétezer fontot (920 ezer forint) jelöltek meg célként, de mostanáig több mint háromezer font (1,38 millió forint) gyűlt össze, vagyis úgy tűnik, teljesülhet Andre álma.

(New York Post)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top