nlc.hu
Egészség

A háziorvos foglal időpontot neked

Mostantól a háziorvos foglal időpontot helyetted a beutalóköteles vizsgálatokra

Újabb terhet kaptak a nyakukba a háziorvosok, az időpontfoglalás is az ő feladatuk lesz, de a rendszer még nem tökéletes.

Panaszkodnak a háziorvosok, mert március elsejétől már nekik kell a betegek helyett időpontot foglalniuk a beutalóköteles vizsgálatokra, ha a páciens személyesen is megjelenik a rendelőben – írja az rtl.hu.

A foglalási rendszer azonban nem működik, mert az erre szolgáló felületen nem látszanak az üres időpontok.

Az új rendszert azért vezették be, hogy a betegek gyorsabban és egyszerűbben jussanak ellátáshoz, ám az akadozó rendszer miatt ez egyelőre csak több idegeskedést jelent a mintegy 5700 háziorvosnak.

orvos receptet ír

Nő a háziorvosok terhe (Fotó: Pexels.com)

Az új szabályok értelmében a beutalóval igénybe vehető ellátások esetében a beteg helyett a háziorvos foglal időpontot, ha a páciens személyesen is megjelenik a rendelőben. A beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén – ha az szakmailag indokolt – az orvos megteheti, hogy foglal időpontot, de nem köteles erre – jegyzi meg a cikk.

Egy, a csatorna által megkérdezett háziorvos azon dohogott, hogy „évente 40 millió beutalót írunk, fejenként több ezret. Mégis mennyi időt töltsünk ezzel?” Becslései szerint naponta akár egy óra pluszmunkát is jelenthet az új szabályozás.

A Belügyminisztérium egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a rendszer akadozása miatt felfüggesztik vagy visszavonják-e az intézkedést. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top