nlc.hu
Egészség
Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

A dohányzás egyike azon megosztó témáknak, amelyek megnehezíthetik az ismerkedést. De egy meglévő párkapcsolatnál is konfliktusok forrása lehet, ha az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem. Pedig egy támogató társ még abban is a segítségünkre lehet, hogy átalakítsuk a szokásainkat, és közös erővel tegyünk valamit a dohányzás okozta ártalmak ellen.

Nemcsak az egészségügyi állapotunkra, de a párkapcsolati kilátásainkra is negatív hatással lehet, ha dohányzunk. Egy társkereső felület kutatása* szerint az egyesült államokbeli szinglik 89 százalékának jelentene gondot, ha egy dohányossal kellene randizniuk, 57 százalékuk pedig egyenesen elképzelhetetlennek tartja ezt. A megkérdezettek már az első találkozásnál levonják a szükséges következtetéseket: többek szerint nagyobb udvariatlanság egy cigiszünettel megszakítani az első randevút, mint késni vagy telefont nyomkodni.*

Szakító ok lehet a füst

A cigarettázás a későbbiekben is okozhat problémákat a kapcsolatban, amennyiben csak az egyik fél dohányzik, a másikat pedig ez rendkívül zavarja. Az egyik legfőbb konfliktusforrás a füst okozta kellemetlen szag, ami nemcsak az ember leheletén, hanem a bőrén és a ruháin is visszaköszön. De a dohányzás helyszíne is súrlódásra adhat okot, ha például valaki ahhoz szokott hozzá, hogy a lakásban vagy az ablakban cigarettázzon, a másik fél viszont nem bírja elviselni a füstöt. A kellemetlen szagok elkerülésének leghatékonyabb módja az, ha letesszük a cigarettát. De azoknak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak leszokni a dohányzásról, érdemes tájékozódniuk a hevítéses technológiákról, amelyeknek használata során nem képződik füst. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy az alternatív technológiák sem kockázatmentesek, illetve ezek hosszú távú hatásait is vizsgálják.

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?Kevesebb cigiszünet, több idő együtt

Ha valaki gyakran kijár dohányozni az utcára vagy a teraszra, azzal értékes pillanatokat vesz el a közösen eltöltött időből, és egy olyan szokást gyakorol, amihez a partnere egyáltalán nem tud kapcsolódni. Egy másik amerikai társkereső applikáció kutatása szerint** a megkérdezett nők több mint negyede tapasztalta már, hogy a párja érzelmileg elérhetetlen a dohányzás miatt, és ezt a szokását gyakran előbbre sorolta a minőségi együtt töltött időnél. A nikotinfogyasztók számára létezik beltéren is alkalmazható alternatíva – a folyamatos cigiszünetek helyett –, ilyen technológia például a dohány- és égésmentes nikotinpárna.

Tűzzünk ki közös célokat!

A dohányzás negatív hatásai tehát nem merülnek ki az egészségügyi kockázatoknál, hiszen a párkapcsolat fenntartását is napról napra megnehezítik. De mit tehetünk a konfliktusok feloldásáért? Az első és legkézenfekvőbb válasz természetesen az, hogy abbahagyjuk a dohányzást. Ez a leghatásosabb módja annak, hogy kiküszöböljük az egészségügyi kockázatokat, és egyben csökkentsük a kapcsolatra nehezedő nyomást is. Az őszinte, nyílt kommunikáció sokat segíthet a folyamatban, akárcsak az, hogyha kidolgozunk közösen egy stratégiát, és együtt határozzuk meg az elérendő célokat. Ez még arra is lehetőséget ad, hogy együtt ünnepeljük meg a kisebb sikereket, mérföldköveket, ami akár közelebb is hozhatja egymáshoz a párokat.

 

*A Pfizer és a Match.com társkereső oldal közös kutatása alapján: https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/new_survey_reveals_what_match_com_members_think_about_smoking_cigarettes_and_dating

**A QuackQuack társkereső app kutatás alapján: https://economictimes.indiatimes.com/news/how-to/your-smoking-addiction-might-be-a-dating-deal-breaker/articleshow/92171421.cms?from=mdr

 

A cikk társadalmi célú tájékoztatás, mely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top