nlc.hu
Egészség
Ezt az ételt nem ajánlja az onkológus

Ezt az egy ételt messziről kerüli az onkológus

Mivel gyulladásnövelő, ezért az onkológusok szerint a legjobb, ha mellőzzük – de legalábbis minimalizáljuk – az étrendünkben.

A kiegyensúlyozott táplálkozás sok minden alapja, épp ezért illik komolyan venni azokat a tanácsokat, amik azt mondják: egy-egy élelmiszert jobb elkerülni, ha szeretnénk sokáig megőrizni az egészségünket.

Az Amerikai Rákkutató Intézet és a World Cancer Research Fund becslései szerint a rákos megbetegedések 30-40 százaléka megelőzhető egészséges táplálkozással és életmóddal. Az onkológusnak pedig tippje is van azt illetően, mi az az étel, amit ajánlatos elkerülni, és mik azok, amiket viszont fontos fogyasztani.

Csodákat tehet az étrend

Dr. Daniel Landau onkológus és hematológus azt mondja, hogyha csökkenteni szeretnénk a rák kockázatát, mediterrán étrendre érdemes váltani. „Ez a diéta a gyümölcsökre és a zöldségekre helyezi a hangsúlyt, miközben korlátozza az elfogyasztott vörös hús mennyiségét. Bár számos oka van annak, hogy ez a fajta diéta előnyös, az egyik figyelemre méltó érv mellette az, hogy ebben az étrendben a vitaminok és ásványi anyagok száma meghaladja azt, amit a feldolgozott élelmiszerekből és vörös húsokból nyerhetünk” – magyarázza.

Az onkológus hangsúlyozta, hogy a túlzott cukor- és zsírfogyasztás gyulladáskeltő, ezáltal hozzájárulhat a rákos sejtek növekedéséhez. Viszont a mediterrán étrend összetevői pont, hogy gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Dr. Anaum Maqsood a gasztrointesztinális onkológia és hematológiai onkológia specialistája szintén azt mondja, hogy a gyulladáscsökkentő ételekben gazdag étrend a legjobb módja annak, hogy étrenden keresztül csökkentse a rák kockázatát.

Semmilyen étel sem képes megakadályozni a rákot. Az egészséges étkezés azonban csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Egyél sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és hüvelyest, valamint csonthéjasokat és magvakat. Ezek az élelmiszerek jótékony hatásúak, mivel tele vannak antioxidánsokkal, és védelmet nyújtanak a betegségek, köztük a rák ellen” – fejtette ki.

Ugyanakkor azt is elmondta, mi az az egy étel, amit igyekszik kerülni.

Jobb, ha a boltban hagyod

Kerülöm a feldolgozott húsokat, mert nitrózaminokat tartalmaznak. A nitrózaminok erős rákkeltőnek számítanak, és számos ráktípussal hozhatók összefüggésbe, beleértve a tüdő-, agy-, máj-, vese-, hólyag-, gyomor- és orrüreg-rákot.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy összefüggés van a feldolgozott húsban gazdag étrend és a megnövekedett rákkockázat között. Egy tanulmány pedig rámutatott, hogy a feldolgozott hús fogyasztása 6%-kal növelte a mellrák és 18%-kal a vastag- és végbélrák kockázatát, emellett más ráktípusok kockázatát is.

Ám a doki nemcsak ezeket nem ajánlja, hanem az ultrafeldolgozott élelmiszereket sem. „Ebbe beletartoznak az olyan dolgok, mint a burgonya chipsek és más rágcsálnivalók, amelyek tele vannak sóval és tartósítószerekkel. A legtöbb zacskóba csomagolt árucikk tartalmaz adalékanyagokat, hogy ne romoljon meg. Ezek a tartósítószerek gyakran mérgező tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek közül néhány még azon toxinok listáján is szerepel, amelyekről ismert, hogy nagy mennyiségben rákkeltőek. Tudományos kutatások is ezt támasztják alá, összefüggést mutatva ki az ultra-feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend és a rák általános kockázata között.

Dr. Maqsood végezetül még egy dologra felhívta a figyelmet: ő alkoholfogyasztás minimalizálását javasolja, ez ugyanis szintén növelheti a daganatos megbetegedések rizikóját.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top