nlc.hu
Egészség
Női és férfi fájdalomküszöb különbségei

Ez a különbség a női és férfi fájdalomérzet között

Hamarosan akár nemek szerint is választhatunk fájdalomcsillapítót.

A fájdalmat termelő speciális idegsejtek nemek szerinti különbségeit fedezték fel az Arizonai Egyetem (UA) tudósai. A nociceptorok eltérése alapján más-más módon élik meg a fájdalmat a férfiak és a nők – írja a Daily Mail.

A nők idegsejtjei érzékenyen reagáltak egy, a fájdalomhoz kapcsolódó hormonra, miközben a férfiak idegsejtjeit ez nem zavarta. A tapasztalatok olyan fájdalomcsillapítók fejlesztését hozhatják, amik a nemek közti különbségek figyelembe vételével tudják majd kezelni a fájdalmat.

Ez a különbség a női és férfi fájdalomérzet között

A tanulmány komoly lépés

a férfiak és nők fájdalomtermelésének megértésében, hiszen eddig úgy hittük, hogy a fájdalmat kiváltó mechanizmusok férfiaknál és nőknél azonosak – mondja dr. Frank Porreca, a Comprehensive Center for Pain & Addiction kutatási igazgatója, az Arizonai Egyetem professzora. 

A nociceptorok sérülés esetén aktiválódnak, hatásukra az ember eltávolodik a veszély forrásától – például ha forróságot, vagy maró érzést tapasztalunk.

Dr. Porreca szerint a tanulmány “nem azt mutatja, hogy a fájdalom rosszabb a férfiaknál vagy a nőknél, hanem azt, hogy a férfiak és a nők nociceptorai eltérőek”. A kutatók remélik, hogy eredményeik a fájdalomállapot jobb kezeléséhez vezethetnek, egyféle megoldás helyett nemhez igazított fájdalomcsillapítás lesz elérhető.

A nociceptorok aktivációs mechanizmusai

megértésével jobb módszereket találhatunk arra, hogy megakadályozzuk bekapcsolásukat kifejezetten nőknél vagy férfiaknál, az optimális fájdalomkezelés érdekében – mondta dr. Porreca.

A most kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az ibuprofen normalizálják a nociceptorok aktiválódási küszöbét, de nem hatnak egyformán a két nemre. A férfi- és női nociceptorok ismeretében azonban olyan gyógyszereket lehet majd előállítani, amelyek kifejezetten az

orexin B és a prolaktin csökkentését szolgálják.

Dr. Porreca szerint ez lehetőséget ad a fájdalom célzottabb, így hatásosabb kezelésére. „A legalapvetőbb genetikai különbség az, hogy egy beteg férfi vagy nő? Ez kellene legyen a legfontosabb a fájdalom kezelése során is. A férfiak és nők fájdalomküszöbe nem különbözik, de a küszöb más sérülések esetén aktiválódhat a férfiaknál, mint a nőknél – mondta dr. Porreca.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top