nlc.hu
Egészség
Dr. Lakos Ildikó gyermekorvos

„A szülő felelőssége, hogy tudjon lázat csillapítani” – Dr. Lakos Ildikó gyermekorvos

Magyarországon egy házi gyermekorvosnak átlagosan 1091 betege van. Egy tatai gyermekorvosnak, Dr. Lakos Ildikónak 2700 lelkes a praxisa, ezzel övé az egyik legnagyobb az országban. Utánajártunk, vajon miért, illetve melyek egy prosperáló település betegkörének sajátosságai.

Bár Tatán – ebben a bájos Komárom-Esztergom megyei kisvárosban – hat gyermekorvosi körzet van, és a körzethatárok alapján Dr. Lakos Ildikónak is csak 730 beteget kellene ellátni, szinte mindenki hozzá akar kerülni. „Én vagyok a környékben a legfiatalabb gyerekorvos, pedig jövőre ötvenéves leszek. Sok kismama azért jelentkezik be hozzám, mert abban bíznak, én végigviszem gyermekeik ellátását” – mondja a mosolygós orvosnő.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Házhoz megy a segítség

Akad azonban más is, ami a térség legnépszerűbb gyermekorvosává teszi: Lakos doktornő kijár a betegekhez, nemcsak Tatán, de a környező településeken is. Hiába prosperáló a környék, a falvakba nem jut gyerekorvos, csak  egyespraxisok vannak, ahol a felnőttháziorvos látja el a kicsiket is. Nem csoda, hogy sok szülő olyan szakemberhez ragaszkodik, aki egész életében gyerekeket kezelt. „Van kismama, akinek nincs kocsija. Ha télen, a mínuszokban kell oltásra hozni egy kéthónapos kisbabát, akkor nem mindegy, hogy az két-két és félórás program busszal és várakozással vagy házhoz megyek, és a babát a saját szobájában oltom be” – mondja a doktornő, akiről megtudom, hogy már kisgyerekként is orvos akart lenni – meg egy kicsit balett-táncos.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Orvoscsaládból származik, ráadásul édesanyja is gyermekorvos volt Tatán, van rálátása, mivel jár ez a munka. „Sosem bántam meg, hogy ez lett a hivatásom. Szeretek gyerekekkel foglalkozni, ők őszinték: ha betegek, fancsaliak. Ha egészségesek, boldogok. Sokat dolgoztam kórházban, de az személytelenebb. Körzeti orvosnak lenni hálásabb” – mondja.

5 százaléknyi feladat

Vallja, hogy egy gyermekorvos legfontosabb feladata a szülők felkészítése. „Az egyetemen Fekete professzor megtanította, hogy a gyerekbetegségek 95 százaléka spontán gyógyul. Nekünk a maradék 5 százalékot kell megtalálnunk. A szülőknek pedig tudniuk kell, hogy nem kell az első láznál orvoshoz rohanni, de azt is, hogy melyek azok az esetek, amikor igen. És a szülő felelőssége, hogy tudjon lázat csillapítani.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Lakos doktornő szerint elengedhetetlen lenne, hogy a várandósság alatt a kismamák részt vegyenek egy csecsemő-újraélesztési oktatáson, tudják, mit kell tenni, ha félrenyel a baba, ismerjék a sebkezelés fajtáit és hasonlók. „Most én tanítom a hozzám tartozó anyákat, de ők általában csak akkor jutnak el ide, ha már megvan a baba. Olyankor pedig mindenre kevesebb idejük van.

Pedig a tatai körzet jónak számít – itt nem arról kell győzködni a kismamákat, hogy ne dohányozzanak a terhesség alatt. Nem jellemző az alultápláltság, a doktornő az elmúlt másfél évtizedben mindössze egyetlen esetre emlékszik, amikor azért emeltek ki gyereket a családjából, mert rossz körülmények között éltek.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Egyre több az egészségtudatos szülő, ahol odafigyelnek a táplálkozásra, sok gyerek sportol, elhízott kevés van. „Ahol nem figyelnek a gyerek súlyára, ott általában a szülők is testesebbek.” Az orvos szerint számít, hogy nagyon jó a védőnői hálózat a térségben, emellett rengeteg a sportolási lehetőség.

Hiány itt is van

Érdekesség, hogy egy ilyen jó adottságú településen a város viszonylag keveset tud segíteni az orvosoknak. Lakos doktornő ugyanis a saját rendelőjében dolgozik, neki kell fizetnie az asszisztensét, és amikor nemrégiben felvetette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékesének, hogy szüksége lenne még egy asszisztensre, akkor azt a választ kapta, hogy ekkora betegszám mellett igazából három asszisztens járna, de pénz az nincs rá.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Külön teher, hogy az orvosi rendelőben elengedhetetlen műszereket is saját zsebből kell finanszíroznia, míg a közeli Tatabányán némi pályázati segítséggel a város állta ezek költségeit.

Ezért Lakos doktornő ellátja az egyik tatai általános iskola iskolaorvosi teendőit is, a kötelező havi két városi ügyeletet, és bejár a tatabányai kórházba is ügyelni, hogy ki tudja gazdálkodni a praxisának költségeit, valamint frissen tartsa szakmai tudását és kórházi kapcsolatait.

Rendelője fala tele van a hálás – és gyógyult – gyerekek rajzaival. A szülők süteményt, szörpöt hoznak, hogy megköszönjék a törődést. „Én ezeket az embereket szeretem, jólesik, hogy bíznak bennem, rám bízzák a gyermekeiket” – mondja a doktornő. Úgy érezzük, nem csak az életkora miatt övé az ország egyik legnagyobb praxisa.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.