Ahogy beköszöntött az ősz, vele együtt megérkezett a különféle légúti megbetegedések és egyéb nyavalyák időszaka is. Természetesnek vesszük, hogy a hideg hónapok több megfázássál és náthával járnak, de nem kell, hogy feltétlenül így legyen.
Kayla Farrell dietetikus a Newsweeknek elmondta, mely élelmiszereket érdemes előnyben részesíteni – és melyeket kerülni –, ha azt szeretnéd, hogy ősszel és télen csúcsformában legyen az immunrendszered.
Joghurt
Olyan probiotikumokat, a szervezetünk számára hasznos és egészséges baktériumokat tartalmaz, amelyek támogatják a bél mikrobiomját, a bélrendszer egészségét. Ez pedig nemcsak a jobb emésztéssel és erősebb immunrendszerrel függ össze, hanem a kiegyensúlyozott mentális állapottal és a friss agyműködéssel is. Érdemes olyan élőflórás joghurtot választani, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és olyan feltétekkel fogyasztani, mint a dió vagy más olajos magvak, illetve a friss gyümölcsök.
Lazac
A pénztárcádnak biztosan nem tesz jót, ha rendszeresen fogyasztasz lazacot, de ha megteheted, élj a lehetőséggel, mert az egészséged meghálálja. A tengeri halak – de különösen a lazac – bővelkednek a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavban, a hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busát érdemes emiatt választani. A dietetikus szerint az omega-3 gyulladáscsökkentő hatású, ami azért fontos, hogy mert az immunitás túlzott erősítése krónikus gyulladáshoz vezethet, ami növeli a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek kockázatát.
Citrusfélék
A narancs, a citrom és a grapefruit magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez. Fontos, hogy inkább gyümölcsöt fogyasszunk, mintsem gyümölcslevet, hogy a rostokból is profitálhasson a szervezetünk. És ha már C-vitamin, akkor ne felejtsük el a paprikát sem, amely A-vitaminnal is tele van.
Kurkuma
A kurkuma egy erős gyulladáscsökkentő vegyületet, kurkumint tartalmaz, ami segít a szervezetnek a fertőzések leküzdésében. A dietetikus szerint érdemes fekete borssal kombinálni, hogy a kurkuma jobban felszívódjon.
Fehérjeforrások
Ha nem fogyasztunk elegendő fehérjét, az gyengítheti az immunrendszert. Számos fehérjeforrás, mint például a marhahús, a tenger gyümölcsei és a tojás nagy mennyiségű cinket is tartalmaz, ami egy olyan alapvető mikrotápanyag, ami kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében.
Fokhagyma
A friss fokhagyma immunerősítő és vírusölő hatását már nagyanyáink is jól ismerték. Nemcsak a konyhában használták, hanem a házipatika egyik alapvető természetes orvossága volt. A szakemberek is azt tanácsolják, együnk bátrat fokhagymát, aki pedig nem tudja magában legyűrni, az nyugodtan forgassa mézbe, vagy dörzsöljön be vele jó alaposan egy pirítóst.
Ezeket kerüld, ha erős immunrendszert szeretnél
Ha szeretnéd csökkenteni az őszi-téli megbetegedések esélyét, akkor az immunerősítő élelmiszerek mellett arra is figyelj, hogy mik azok, amelyeket érdemes elkerülni. A bő olajban vagy zsírban sült ételek és a feldolgozott élelmiszerek általában nagy mennyiségben tartalmaznak egészségtelen zsírokat, sót és tartósítószereket, amelyek hozzájárulhatnak a gyulladáshoz, és elnyomhatják az immunrendszer működését. A túlzott alkoholfogyasztás is kerülendő, dehidratációt és gyulladást okozhat, valamint károsíthatja a bél mikrobiomját, ami szintén gyengítheti a szervezet védelmét.
Friss gyömbér
Szintén kiváló választás a tested védekezőrendszerének támogatására a gyömbér, amely amellett, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságairól ismert, javítja a szervezet immunreakcióját.
Zöld tea
A zöld tea gazdag erős antioxidánsokban, úgynevezett katekinekben, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól, ezáltal segítik az immunrendszer működését. Ráadásul a zöld tea egy L-teanin nevű aminosavat is tartalmaz, amely szintén javítja az immunfunkciókat.