Sokan úgy teáznak, hogy reggel nagy adagot főznek le, majd a nap folyamán újra felmelegítik. A tea újramelegítése azonban a kutatások szerint káros lehet. Ezek a fő okok, amiért nem szabad újramelegített teát inni:
Elrontja az ízét és az illatát
Az újra melegítés teljesen tönkreteszi a tea ízét és aromáját, ami olyan élvezetessé teszi. A hosszú ideig áztatott tea vizében túl sok tannin szabadul fel, keserűvé és kellemetlenné téve a teát. Az ismételt melegítés más olyan vegyületeket is károsít, ami a tea aromáját adja – írja a Medium.
A kísérletek szerint az első főzet a kívánatos vegyületek körülbelül felét vonja ki a tealevelekből. A második főzet körülbelül a harmadát, a harmadik csak a tizedét, a negyedik pedig mindössze 1-3%-ot kap.
Ha ugyanazokat a leveleket melegítjük
és áztatjuk folyamatosan, akkor jó tudni, hogy a teafűből a káros hatóanyagok szabadulnak fel utoljára, miután az összes jótékony vegyület kimosódott. A több mint 4 órája lefőzött teában az újramelegítés előtt baktériumok és penész kezdhet el szaporodni. Az újramelegített, állott tea rossz esetben gyomorrontást, hasmenést, görcsöket,
hányingert és egyéb emésztési problémákat okoz.
bár lefőzés után negyed óráig nyugodtan újra melegíthető a tea, a régebbivel inkább locsoljunk meg egy kornyadozó szobanövényt, és főzzünk frisset. Egészségesebb és finomabb is lesz.
Kép forrása: Pixabay