Egészség

Mutatjuk, hogy mi történik a szervezeteddel, ha leszoksz a dohányzásról

A pozitív változás percekkel az utolsó cigi után elkezdődik, de évekbe telik, mire kitisztul a szervezeted. Írásunkban olyan légzőgyakorlatról is mutatunk videót, amivel pont azt éred el, mint egy adag nikotinnal, csak káros hatás nélkül.

Néhány erős adat: Magyarországon minden negyedik ember rendszeres dohányos, a 15 éven felüli lakosok között a napi szinten dohányzók aránya 25,8%, így az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országok közt csak Görögországban nagyobb ennél a dohányosok aránya. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy Magyarországon minden ötödik 15 éves kamasz dohányzik, és hogy az ország fele nem sportol, nem végez rendszeres testmozgást, akkor kimondható, hogy elég rosszak a mutatóink.

Mutatjuk, hogy mi történik a szervezeteddel, ha leszoksz a dohányzásról

A dohányzás ártalmasságáról hosszú oldalakat lehetne megtölteni. A füst nemcsak a tüdőre, hanem a komplett légző, sőt az emésztőrendszerre is káros, és természetesen az érrendszerre is – nem véletlenül mondják, hogy a cigit még kipróbálni sem szabad.
De, ha már kipróbáltad, és esetleg rá is szoktál, akkor le is kell szoknod, ez nem kérdés – főleg, hogy hazánkban 2004 óta nem történt javulás a tüdő-, a légcső- és a hörgőrák adatait tekintve, sőt a helyzet még romlott is: a férfiak esetében 21, a nők esetében 72 százalékkal nőtt az ezek okozta halálesetek gyakorisága, és ebben sokszor közrejátszik a cigaretta.
A dohányzás lassan és biztosan szedálja le a szervezetet, és csak akkor jön helyre a belsőd, ha fogod magad és leszoksz, azaz leteszed végleg, és nem gyújtasz rá soha többet, ugyanis elég egy szál cigit elszívni, hogy nagyjából újrakezdhesd azt a majd tizenöt évet, ami a szervezet regenerálódásához szükséges. A folyamat így néz ki körülbelül tíz évnyi rendszeres, napi szintű dohányzás után: 

  • 20 perccel az utolsó szál cigi elszívása után a pulzus normalizálódik, javul a keringés, minek köszönhetően nő az ujjak és a lábujjak érzékenysége.
  • 12 órával az utolsó szál cigi elszívása után csökken a vér szén-monoxid-szintje, az oxigéné pedig nő. Normalizálódik a vérkép.
  • 2-3 héttel az utolsó szál cigi elszívása után csökken a szívinfarktus kockázata, a nikotinfüggőség tünetei megszűnnek. Javul a perifériás keringési funkció, és jelentősen jobb lesz a tüdő működése.
  • 1–9 hónappal (ez attól függ, hogy mennyi ideig dohányoztál, mert tíz év és napi egy doboz után inkább 9 hónapról van szó) az utolsó szál cigi elszívása után a bagózás okozta köhögés és zihálás lassan megszűnik, mert letisztul a tüdő.
  • 1 évvel az utolsó szál cigi elszívása után a bőröd egészséges színű, és rugalmasabb, a szívbetegségek kockázata pedig a felére csökken.
  • 5 évvel az utolsó szál cigi elszívása után a keringési funkció teljesen normálissá válik, a stroke kockázata pedig ugyanakkora lesz, mint egy nem dohányos esetében. Az ideg- és az immunrendszer erősödik. 
  • 10 évvel az utolsó szál cigi elszívása után a tüdőrák kockázata feleakkora, mint egy dohányosnál. Ugyancsak alacsonyabb a szájüregi, a torok-, a nyelőcső-, a vese- és a hasnyálmirigyrák kockázata – ebből is látszik, hogy mennyi szervet pusztít a füst.
  • 15 évvel az utolsó szál cigi elszívása után az érszűkület miatti szívbetegségek és a rák kockázata ugyanakkora, mint egy nem dohányzó esetében.
Mutatjuk, hogy mi történik a szervezeteddel, ha leszoksz a dohányzásról

Mindez egy videóban összefoglalva: 

Ha nagyon hiányozna a cigaretta, és egy feszült helyzetben utána nyúlnál, akkor tessék, mutatunk helyette három légzőgyakorlatot, amivel levezetheted a stresszt. A gyakorlat hasonlít a cigarettázásra, csak füst nélkül, mivel szimplán beszívod a levegőt, és lassan, jó lassan fújod ki. Pontosabban így: 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top