Egészség

7 élelmiszer, amit soha ne egyél!

A most következő élelmiszerek egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhatnak. Mindegyik esetében létezik azonban egészséges alternatíva.

7 étel, amit soha ne egyélParadicsomkonzerv

Egyes konzervdobozok belseje úgynevezett biszfenol-A-t tartalmaz, azaz egy szintetikus ösztrogént, mely cukorbetegséget okozhat, illetve elhízáshoz vezethet. A paradicsom savassága miatt a biszfenol-A bekerül az ételbe, azzal pedig a szervezetedbe. Éppen ezért jobb, ha a konzervdobozos kiszerelés helyett inkább üveges paradicsomkészítményeket választasz.

 

 

7 étel, amit soha ne egyélGabonával táplált marha húsa

A szarvasmarha természetes tápláléka a fű, ám a tenyésztők számára jobban megéri, ha gabonával táplálják, ugyanis attól gyorsabban meghíznak, és hamarabb lehet őket levágni. A fűvel táplált marha húsa azonban sokkal egészségesebb: több béta-karotint és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz, gazdagabb omega–3-zsírsavakban, viszont kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a gabonával táplált állatoké. Ezért, ha a lehetőséged van rá, akkor fűvel táplált marha húsát vásárold!

 

7 étel, amit soha ne egyélMikrós popcorn

A mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica zacskójának belső felén olyan vegyi anyagok találhatók, melyek károsak lehetnek az emberi szervezetre. A mikrózás hatására pedig ezek az anyagok bekerülnek a rágcsálnivalódba, majd pedig a testünkbe, ahonnan aztán évekig nem ürülnek ki. Jobban jársz, ha inkább serpenyőben készíted el a pattogatott kukoricát, ami valamivel ugyan macerásabb, mint bedobni a zacskót a mikróba, viszont egészségesebb is.

7 étel, amit soha ne egyélNem organikus burgonya

A nem organikus termelés során a burgonyát is gyomirtókkal, gombaölőkkel és növényvédő szerekkel kezelik, melyeket a gyökérzöldség elnyel. A betakarítás után a csírázást is vegyi anyagok használatával akadályozzák meg, és bármennyire is alaposan megmosod, ezek bizony nem távolíthatók el belőle, vagyis fogyasztáskor óhatatlanul bekerülnek a szervezetedbe. Az egyetlen megoldás, ami minimalizálja a kockázatot, ha kizárólag biogazdálkodásból származó burgonyát veszel.

 

7 étel, amit soha ne egyélTenyésztett lazac

A tenyésztett lazac húsa rendszerint kevesebb D-vitamint tartalmaz, mint vadon fogott társaié, viszont többféle szennyeződés, növényvédő szerek, illetve rákkeltő anyagok is lehetnek benne, az állat tartási körülményeitől, illetve táplálékától függően. Nem érdemes kockáztatni: ha lazacot akarsz enni, a vadon halászott, alaszkai lazacot keresd.

 

 

7 étel, amit soha ne egyélHormonkezelt szarvasmarha teje

Egyes tejgazdálkodók növekedési hormonokkal – rBGH, rBST – kezelik a teheneket annak érdekében, hogy növeljék a tejtermelést. Az rBGH azonban egyrészt tőgyfertőzéseket okozhat, másrészt növeli egy inzulinszerű növekedési faktor, az IGF szintjét is, mely az emberi szervezetbe jutva káros folyamatokat indíthat el. Amikor tejet veszel, mindig ellenőrizd a címkén, hogy nem tartalmaz-e mesterséges hormonokat! 

 

7 étel, amit soha ne egyélPermetezett alma

Az almafa az egyik leggyakrabban permetezett fafajta a mezőgazdaságban. A termelők általában azt állítják, hogy a növényvédő szerek maradványai nem ártalmasak, ám egyre több tanulmány okoz kételyeket. Amennyiben teheted, fogyassz inkább bioalmát, de ha erre nincs lehetőséged, kizárólag alapos mosás után, meghámozva edd a gyümölcsöt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top