Egészség
Szponzorált tartalom

Az ízületi porckopás nem csak az idősebb korosztályt érinti! Ezért alakulhat ki, és ezt teheted ellene

Magassarkú cipő, a futás, az aerobik, és minden, a térdedet megerőltető sport hosszú távon térdfájdalomhoz, porckopáshoz vezethet. Mutatjuk, mit tehetsz a fájdalom és a többi tünet ellen!

Az ízületi porckopás nem az idősebb korosztály sajátja: az életmódunk miatt egyre többünket érint már a 30-as éveinkben is. De mit tehetünk ízületeink védelme érdekében, és mi a teendőnk, ha már kialakult a kopás?

Megerőltető sportok, túlsúly és a magassarkú cipők

Ha szereted a magassarkú cipőt, akkor jó eséllyel nem ismeretlen számodra a térdízületeidben vagy a lábfejedben, bokádban jelentkező fájdalom sem. Minél magasabb egy cipő sarka, annál nagyobb terhet rósz a lábujjaidra és a térdedre: gondolj bele, egy tűsarkúban a térdedet csak nagy munka árán lehetséges egyenesen tartani. Persze nem azt mondjuk, hogy soha ne viselj magassarkú cipőt, hanem azt, hogy felváltva viseld a magasabb és az alacsonyabb topánokat, és legyen nálad váltócipő arra az esetre, ha fájna a bokád, a lábad. Természetesen, a legjobb, ha meg tudod tartani az arany középutat, és jellemzően az 5-6 centis sarok mellett döntesz.

A magassarkú cipők mellett a túlsúly sem kedvez az ízületi porckopásnak: minél több a felesleges kilók száma, annál nehezebb dolga van a lábfejnek, valamint a térd és a csípő ízületeinek. Mindezek mellett a térdízületi porc akkor is nagyobb eséllyel károsodhat, ha például mozgásszegény életmód következtében ízületi gyulladásod van, vagy köszvénnyel küzdesz.

Az ízületi porckopás nem csak az idősebb korosztályt érinti! Ezért alakulhat ki, és ezt teheted ellene

De az aktív élet sem garancia arra, hogy megúszod a porckopást. A térdízületeket megerőltető sportok, mint amilyen a futás, vagy a terepkerékpározás – különösen hegymenetnek felfelé -, szintén megterhelik a térdízületeidet. De emellett minden olyan mozgásforma, ami ugrálással jár, ugyancsak nem tesz jót, ha térdízületi kopásod van – és akkor sem, ha szeretnéd megelőzni. Vagyis, sem az aerobik sem a step aerobik nem tartoznak az ízületkímélő sportok közé.

Hogyan óvhatod az térdízületedet?

Az első, amivel sokat tehetsz magadért, hogy ha van rajtad súlyfelesleg, add le! A túlsúly az egész szervezetedre hatással van, így az ízületeidre is. Emellett dönts olyan mozgásformák mellett, amik nem jelentenek nagy terhelést a térdízületednek, de a kerékpározással légy óvatos: részesítsd előnyben a sík terepet, ugyanis, ha hegymenetnek felfele tekersz, azzal megerőltetheted a térdedet.

Ha az úszás mellett döntesz, akkor a hát és a gyorsúszást válaszd a mellúszás helyett. Talán nem is gondolnád, de a mellúszást jobb, ha hanyagolod, ugyanis amikor kifelé mozgatod a lábaidat, enyhén ugyan, de kifelé csavarodnak a térdízületek, ami szintén nem előnyös.

Mindezek mellett a különböző porcvédő szerekkel támogathatod a porcok egészségét, a gyógyfürdők, és a fizikoterápia pedig javíthatja a térdízületeid mozgástartományát, enyhítheti a fájdalmaidat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top