Egészség
Szponzorált tartalom

Te mikor kávézol? Lehet, hogy át kéne alakítani a szokásaidat

Tudtad, hogy nem feltétlenül ébredés után kell meginni az első adag feketét ahhoz, hogy a legtöbb energiát kapd tőle?

Imádjuk a kávét, hiszen elviselhetővé teszi a nyűgös reggeleket, az íze és illata felvillanyoz, felébreszti a lelket, a testet pedig friss energiával látja el. De bármennyire is szeretjük a reggeli kávét és azt az erőt, amely szétárad bennünk az első csésze után, a szakértők szerint nem ideális a testünk működése szempontjából, ha közvetlenül ébredés után, az ágyban ülve szürcsöljük fel az első adagot.

A szokásainkat egy kicsit kell csak átalakítani ahhoz, hogy még több energiát nyerjünk a kávéból (Fotó: istockphoto.com)

Koffein kortizol helyett

A Máltai Egyetem professzora, dr. Manwel Debono és kollégái arra jöttek rá, hogy az ébredés után fogyasztott koffein hatására csökken a szervezetünk kortizoltermelése. Ez az anyag, amelyet a köznyelv stresszhormonként aposztrofál a leggyakrabban, és egyebek mellett az éberségünkért felelős. A kortizol termelése az ébredés utáni órában a legintenzívebb, és természetes „doppingszerként” működve az a feladata, hogy alvás után a leghamarabb „harcra kész” állapotba hozza a testünket és az elménket. De mi köze a kávénak a kortizolhoz? Csupán annyi, hogy ha korán reggel mesterséges úton feltornázzuk az energiaszintünket egy kávéval, akkor a testünk úgy érzékeli, nincs már szüksége a kortizolra, hiszen a koffein elvégezte az ébresztés feladatát. Így a kortizol termelése egy idő után alábbhagy, a szerepét pedig átveszi a kávé. Így válunk tulajdonképpen függővé a reggeli koffeinadagtól.

Ám ha a maga természetes módján hagyjuk működni a szervezetünket, és az ébresztést nem a koffeinre bízzuk, az első kávé ráerősít majd a kortizol hatására, és nem kioltja azt. Egyszóval – bármilyen nehéz is – inkább várjunk 60 percet a felkelés után, és csak ekkor hajtsuk fel az első csésze kávét!

Napi három energiabomba

A kortizoltermelés egyébként nemcsak reggel kiugróan magas, hanem a nap folyamán még több alkalommal is: rendszerint dél és 1 óra között, valamint délután 5-kor van egy ilyen csúcsidőszak. Érdekes módon a legtöbben éppen ekkor isszuk meg a második és harmadik feketénket – nem véletlenül, hiszen egy átlagos bioritmusban működő felnőtt szervezetnek ilyenkor van szüksége újabb „energialöketekre” ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt nyújtson. A hatásmechanizmus ezeknél az adagoknál is pontosan ugyanaz, mint a reggeli kávénál, ezért érdemes az elfogyasztásukat egy órával későbbre tolni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top