Egészség
Szponzorált tartalom

Mutass példát a gyerekeidnek: ilyen egy környezettudatos háztartás

A bolygónk jövője gyerekeink, unokáink kezében van, és ezzel együtt a saját sorsuk is. Tanítsd meg a gyerekednek, miként élhet egy olyan világban, amiről mi egyelőre csak álmodhatunk!

A gyerekek még sokkal fogékonyabbak a természetre, nyitottabbak, és több szépséget látnak az élőlényekben. Neveld úgy a lányodat, fiadat, hogy ez a látásmódja tovább fejlődjön, felnőttkorára a személyisége része maradjon, és tevékeny résztvevője legyen a Föld ökoszisztémájának megóvásában.

Gyűjtsétek szelektíven a hulladékot!

Legyen a gyereked feladata az, hogy a műanyag palackokat szétlapítja, és külön szemétgyűjtőbe teszi. Mutass neki felvételeket az interneten arról, mit tesz a műanyaghulladék az élővilággal, és magyarázd el neki, miért fontos, hogy minél kevesebbet használjon ő is ebből az anyagból.

Figyeljetek a csomagolásra!

A fák és az erdők rendkívül fontosak az állatok, valamint a talaj eróziójának megelőzése szempontjából. Tanítsd meg a gyerekednek az ok-okozatokat, és ha még nem tud olvasni, mutasd meg, milyen jeleket kell figyelnie a csomagolásokon: a legjobb, ha már magára a csomagolásra is ügyeltek, és nem műanyagba, hanem papírba bujtatott WC-papírt, konyhai törlőpapírt tesztek a kosaratokba.

Ne használjatok eldobható műanyag szívószálat!

Az egyszer használatos műanyag szívószálak helyett használj erősebb műanyagból készülő, akár évekig is használható szívószálat. De dönthettek a papírból készülő változat mellett is. Vigyétek magatokkal mindig, így sehol nem kell kérnetek a környezetszennyező változatokból. Ha étterembe, vagy kávézó mentek, szintén legyen nálatok a saját szívószálatok, vagy válasszatok olyan helyet, ahol bambuszból, papírból készülnek a szívószálak, amik már itthon is egyre elterjedtebbek! Ha a gyereked megszokja, hogy ne kérjen szívószálat, felnőttként ő is tovább tudja majd adni a társainak, a gyerekeinek.

Mellőzd az ellenőrizetlen pálmaolajat!

A pálmaolajat sajnos szinte mindenben megtalálhatjuk: a tisztálkodó és szépítőszereken át az ételekig, a mogyoróvajig, a chipsig mindenben. Az előállításhoz szükséges pálmaolajat azokból a fákból nyerik ki, amelyek az orangutánok és a madarak otthonai: egész erdőket tesznek a földdel egyenlővé, halálra ítélve ezzel az ott élő állatokat. A pálmaolajat kikerülni csak nagyon nehezen lehet, de addig is, igyekezz csökkenteni az olyan termékek vásárlását, amikben ellenőrizetlen pálmaolaj van. Jó tudnod, hogy a pálmaolaj nem ördögtől való, ugyanis vannak már olyan gyártók, akik fenntartható gazdaságból származó pálmaolajat használnak fel a termékeikhez, azaz nem ártanak sem az állatoknak, sem a környezetnek.

Használj kevesebb vegyszert!

Sokszor ellenőrizetlen módon kerül a folyókba, tavakba, és végül az óceánokba a toxinokkal teli szennyvíz, kioltva ezzel a halak, a tengeri élőlények, és számos emlős, valamint madár életét is. Tanítsd meg a gyerekednek, hogyan tud kevesebb mérgező anyagot termelni a háztartásban, és már a takarítás során is részesítsd előnyben az olyan tisztítószereket, amik természetes alapanyagból készültek. De te magad is kikeverhetsz hatásos szereket: az ecet, a citrom, a szódabikarbóna verhetetlen a vízkőoldásban, az ablak és a tükörfelületek tisztításában, a felmosásban, valamint a dugulások megszüntetésében is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top