Egészség
Szponzorált tartalom

Ezt edd, hogy idős korodban is egészséges légy!

A legtöbben szeretnénk azt gondolni, sokáig élünk, de ezért tennünk is kell: a jelenben hozott döntéseinkkel akár évekkel meghosszabbíthatjuk életünket.

Természetesen az évek száma önmagában még nem garancia a minőségi életre: nem mindegy, hogy betegeskedve, vagy egészségesen, életvidáman éljük-e az életünket! Ha egészséges idős éveket szeretnél, ezekre figyelj már most!

Mozogj!

A rendszeres mozgás fontosságáról nem lehet eleget beszélni, főleg azóta, amióta sokan ülőmunkát végzünk. Mivel már egészen fiatalon, akár már huszonévesen is jelentkezhetnek különböző mozgásszervi problémák és fájdalmak, mint amilyen a hát-és derékfájás, ezért a mozgás kiemelt jelentőséggel bír. Persze nem csak a fájdalmaink vagy éppen az alakunk miatt fontos a sport, hanem a túlsúly okozta szív- és érrendszeri betegségek miatt is lényeges, hogy a mindennapjaink része legyen. Ha régóta nem mozogtál, akkor tartsd be a fokozatosság elvét, és eleinte csak sétálj egy megállóval többet, autó és tömegközlekedés helyett pedig menj gyalog oda, ahová az időd engedi. Fontos, hogy olyan mozgásformát találj, amit örömmel végzel, hiszen hosszú távon csak így tud majd az életed része lenni.

Szokj le a dohányzásról!

Húszas, harmincas éveinkben nem feltétlenül gondolunk arra, milyen lesz 20-30 év múlva az egészségünk, pláne arra, hogy vajon meddig fogunk élni vagy milyen minőségben töltjük majd az idős éveinket. Pedig a mostani életvitelünkkel alapozzuk meg a majdani mindennapjainkat, ezért, ha most – minden figyelmeztetés ellenére – legyintesz a cigarettáról való leszokásra vagy mosollyal nyugtázod, hogy nincs hozzá erőd, nemsokára reggeli köhögésrohamok, érszűkület, fejfájás, ráncos bőr, később pedig akár stroke vagy infarktus is lehet a szervezeted válasza.

Étkezz egészségesen!

Ha te is hiszel abban, hogy az vagy, amit megeszel, gondold végig, mi minden kerül az asztalodra egy nap. Lehet, hogy a zsíros húsok és cukros sütemények csábítóak, azonban jó, ha tudod, hogy ha nem figyelsz az étkezésedre, és mindent megeszel, amit a szemed kíván, az akár betegségek melegágya is lehet. Bizonyos ételek megemelhetik a koleszterinszintet, ami hosszabb távon érszűkületet okozva, trombózishoz, stroke-hoz és különböző szívbetegségekhez vezethet. Éppen ezért részesítsd előnyben az Omega-3 zsírsavban bővelkedő halakat, olajokat, a hüvelyeseket, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt és csökkentsd minimálisra a fehér liszt, valamint a cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását.

Járj rendszeresen szűrésre!

Fontos, hogy tudj róla: az életmódoddal sokat tehetsz a koleszterinszinted csökkentéséért, de kiemelt jelentőséggel bír az is, hogy rendszeresen járj szűrésre. Menj el minden évben egy átfogó laborvizsgálatra, ahol a vérzsírszintedet is megmérik, és a pajzsmirigyedet is vizsgálják, ugyanis az étkezésen kívül még számos egyéb betegség tünete is lehet a magas koleszterinszint.

Mellőznéd az állati eredetű és mesterséges termékeket, de szeretnéd pótolni az Omega-3 és 6 zsírsavakat? Válaszd az egészséges magvak olajából készült Flora margarint, ami remek kiegészítője lehet a változatos és szívbarát étrendnek. (X)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top